Lehti: Euroopan parlamentti haluaa hajottaa Googlen

Uutistoimisto Reuters kertoo kuitenkin, että lakiesityksessä ei mainittaisi Googlea nimeltä. Reuterskin kertoo nähneensä lakiesityksen.

talous
Mies kävelee ohi seinässä olevan Googlen logon.
Boris Roess / EPA

Euroopan parlamentti suunnittelee Google-yhtiön hajottamista, sanomalehti The Financial Times (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa. Parlamentti haluaa erottaa Googlen hakupalvelut yhtiön muista liiketoiminnoista.

Lehti on nähnyt lakiesityksen, jossa Googlen hajottamista ehdotetaan. Lehden mukaan parlamentin kaksi suurinta poliittista ryhmää, Euroopan kansanpuolueen ryhmä ja Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä kannattavat sitä. Sitä pidetään ratkaisuna Googlen ylivaltaan.

Uutistoimisto Reuters kertoo kuitenkin perjantai-iltana, että lakiesityksessä ei mainittaisi Googlea nimeltä. Reuterskin kertoo nähneensä lakiesityksen, ja siinä esitetään yleisesti hakupalvelujen ja muiden palvelujen erottamista yhtiöissä.

Google hallitsee kuitenkin hakupalveluja Euroopassa. Se hallitsee noin 90 prosenttia markkinoista. Google ei ole halunnut kommentoida lakiesitystä mitenkään.

Euroopan parlamentilla ei ole muodollista valtaa hajottaa yhtiöitä, mutta se voi käyttää vaikutusvaltaansa EU-komissioon, joka panee kaiken lainsäädännön alulle, The Financial Times huomauttaa.

Komissio on tutkinut väitteitä Googlen ylivallasta internetissä viiden vuoden ajan. Arvostelijoiden mukaan se tukee omia palvelujaan, mikä vaikuttaa kilpailijoiden tuottoihin.

Euroopan parlamentti päättää lakiesityksen lopullisesta tekstistä ensi viikon alussa, ja siitä äänestetään todennäköisesti torstaina.

Lähteet: Reuters