Hyppää sisältöön

YK:n komitea haluaa estää lapsiavioliitot

Noin 15 miljoonasta tytöstä tulee lapsimorsiamia vuosittain. Yleiskokouksen komitea hyväksyi päätöslauselman, jossa vaaditaan hallituksia lopettamaan lapsiavioliitot. Se menee vielä joulukuussa koko yleiskokouksen päätettäväksi.

Kuva: Piyal Adhikary / EPA

YK:n yleiskokouksen ihmisoikeuksia käsittelevä komitea on hyväksynyt lapsiavioliittoja koskevan päätöslauselman perjantaina. Kanadan ja Sambian esittelemässä päätöslauselmassa kehotetaan kaikkia jäsenmaita säätämään lait, joilla kielletään lapsiavioliitot.

Päätöslauselmassa huomautetaan aikaisten avioliittojen aiheuttamasta uhasta tyttöjen fyysiselle ja psykososiaaliselle terveydelle.

Britannia ilmaisi parinkymmenen maan puolesta pettymyksensä siihen, että päätöslauselmassa ei ole tartuttu tyttöjen seksuaalikasvatukseen. Britannia sanoi, että kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus on välttämätöntä kaikille murrosikäisille nuorille ja erityisesti tytöille päätösten tekemiseksi. Britannian mukaan ongelman ytimessä on se, että tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia ei kunnioiteta.

Noin 15 miljoonasta tytöstä tulee lapsimorsiamia vuosittain. Kansalaisjärjestöjä edustavan Girls not brides -nimisen liittouman mukaan noin 1,2 miljardia tyttöä menee naimisiin ennen vuotta 2050, ellei toimiin ryhdytä. Esimerkiksi Nigerissä, Bangladeshissa ja Intiassa on korkeat lapsiavioliittoluvut.

Päätöslauselma menee vielä joulukuussa koko yleiskokouksen päätettäväksi. YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole laillisesti sitovia, mutta ne voivat lisätä poliittista painetta maita kohtaan.

.
.