Chilen auringon uv-säteily vaarallisella tasolla

Ihosyöpien havaitseminen on nopeutunut Chilessä samassa tahdissa syöpätapausten lisääntymisen kanssa. Otsonia tuhoavien kasvihuonekaasujen vähentämispyrkimykset ovat niin ikään alkaneet näyttää rohkaisevia tuloksia.

Ulkomaat
Ihmiset nauttivat auringosta helmikuussa 2014 Caleta Barcan rannalla, Vina del Marissa, 120 kilometriä Santiagosta.
Ihmiset nauttivat auringosta helmikuussa 2014 Caleta Barcan rannalla, Vina del Marissa, 120 kilometriä Santiagosta.Felipe Trueba / EPA

Chilessä Etelä-Amerikassa on piakkoin alkamassa kesä. Kesäaurinko tuo lämmön mukana terveysriskin, koska auringon ultraviolettisäteily on vaarallisen korkea.

Tutkijat kertovat, että aiemmin Antarktiksen yllä ollut reikä otsonikerroksessa on siirtynyt kohti Chileä.

Tohtori Ernesto Gramsch Chilen syöpäyhdistyksestä sanoo, että otsonireiän vuoksi auringon ultraviolettisäteilyn määrä oli tämän vuoden lokakuussa 17 prosenttia edellisvuoden lokakuuta korkeampi.

Kaiken kaikkiaan uv-säteilyn määrä on lisääntynyt tämän vuosituhannen alun aikana kolmanneksella. Uv-säteily on siten jo vaarallisella tasolla.

Vaikeat ihosyövät lisääntyvät

Kesäaurinko ei siten vain lämmitä, se myös polttaa. Ihotautilääkäri Cecilia Orlando Chilen syöpäyhdistyksestä sanoo, että uv-säteilyn lisääntyminen näkyy selvästi vaikeiden ihosyöpätapausten kasvuna. Määrät ovat kaksinkertaistuneet vuoden 2000 jälkeen.

Toisaalta ihosyöpien havaitseminen on nopeutunut samassa tahdissa syöpätapausten lisääntymisen kanssa.

Hyvä uutinen on se, että toimet otsonia tuhoavien kasvihuonekaasujen vähentämiseksi ovat alkaneet purra.

Otsonikerros palautuu vuoden 1980 tasolle tosin vasta vuonna 2050, joten aurinko ehtii Chilessä polttaa vielä monen ihon syövälle alttiiksi.