1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Räsänen: Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ei saisi vanhentua rikoksena

Räsänen muistuttaa, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on tyypillisesti rikos, josta ilmoittaminen voi viedä pitkään.

Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen ehdottaa, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ei vanhentuisi rikoksena.

Puolueen Hämeen piirin syyskokouksessa puhuneen Räsäsen mukaan Suomen pitäisi seurata asiassa Norjan esimerkkiä, joka poisti vanhentumisajan tänä kesänä. Myös Ruotsissa valmistellaan vanhentumisajan poistoa.

Räsänen sanoo, että hänen vastaavia aloitteitaan on aiemmin vastutetettu sillä perusteella, että vanhoista tapauksista on vaikea saada näyttöä. Hän kuitenkin muistuttaa, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on tyypillisesti rikos, josta ilmoittaminen voi viedä pitkään. Hyväksikäyttäjä on voinut olla uhrin läheinen, hän on voinut manipuloida tämän vaikenemaan eikä uhri välttämättä pitkään aikaan edes ymmärrä, mitä hänelle on käynyt.

Räsäsen mukaan on tilanteita, joissa tekijä jopa tunnustaa rikoksia, mutta ei saa tuomiota, koska teot ovat vanhentuneet.

Vanhentumisajan poisto mahdollistaisi asian tutkimisen oikeudessa, mikä olisi parempi niin uhrin kuin epäillynkin oikeusturvan kannalta. Lisäksi se toimisi ennaltaehkäisevänä tekijänä, Räsänen perustelee ehdotustaan.

Useimmiten rikoksen vanhentuminen eli syyteoikeuden takaraja vaihtelee sen mukaan, mikä on lain mukaan ankarin rikoksesta määrättävä tuomio. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön kohdalla syyteoikeus kuitenkin jatkuu aina vähintään niin pitkään, että uhri täyttää 28 vuotta.