Venäjän ulkoministeri syyttää länttä vallanvaihdon tavoittelusta

Ukraina ilmoitti eilen havittelevansa Nato-jäsenyyttä. Ukrainan puolustusministeri puolestaan arvioi tänään, että Itä-Ukrainassa on yli 7 000 venäläissotilasta.

Ukraina
Sergei Lavrov
Sergei LavrovJuri Kochetkov / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on syyttänyt tänään länsimaita halusta vaihtaa Venäjän hallinto talouspakotteiden avulla. Pakotteita on määrätty Venäjälle Ukrainan-kriisin vuoksi. Lavrovin mukaan kyse ei ole siitä, että länsimaat haluavat Venäjän muuttavan politiikkaansa, vaan siitä, että länsi haluaa varmistaa Venäjän hallinnon vaihtumisen.

Pakotteet ovat rajoittaneet esimerkiksi Venäjän suurimpien pankkien ja yritysten mahdollisuutta saada ulkomaista pääomaa. Presidentti Vladimir Putinin lähipiirille on määrätty matkustuskieltoja ja heidän omaisuuttaan on jäädytetty. Ruplan arvo on laskenut huomattavasti.

Ukraina puolustusministeri: Armeijaa vahvistetaan

Itä-Ukrainassa on 7 500 venäläissotilasta, arvioi Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorak tänään lauantaina. Hän painottaa lausunnossaan, ettei tilanteen tasapainottaminen riipu vain Ukrainasta. Ukraina aikoo vahvistaa armeijaansa lähiaikoina, ministeri toteaa. Mahdollista tarkempaa aikataulua hän ei kerro.

Venäjä on kiistänyt tukevansa Itä-Ukrainan separatisteja. Ukraina puolestaan ilmoitti eilen perjantaina tavoittelevansa jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.

Huhtikuusta lähtien jatkuneissa Itä-Ukrainan taisteluissa on kuollut ainakin 4 300 ihmistä, kertoo YK:n tuorein raportti. YK laskee mukaan myös lähes 300 ihmistä, jotka saivat surmansa, kun malesialainen lentokone pudotettiin heinäkuussa Itä-Ukrainassa.

Syyskuussa Itä-Ukrainaan saatiin tulitauko, mutta sen aikana lasketaan kuolleen ainakin tuhat ihmistä. Kuluneen vuorokauden aikana on Ukrainan viranomaisten mukaan kuollut neljä ukrainalaissotilasta ja kymmenen on haavoittunut. Ukrainan armeija syytti perjantaina Venäjää pommituksesta ensi kerran sen jälkeen, kun tulitauko tuli voimaan.

Lähteet: AFP, Reuters