1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdessä neulominen innostaa ja rentouttaa - lankakauppias nauttii vieraistaan Tampereella

Tamperelaisessa lankakauppa Kerässä kokoontuu joka lauantai joukko neulomisen ystäviä. Kerän omistava Jonna Hietala sanoo, että yhteisölliset tapaamiset ovat suurin syy siihen, miksi hän halusi perustaa lankakaupan.

Kotimaan uutiset
Tiina Ahde ja Mari Kiekara ovat osallistuneet Kerän neuletapaamisiin jo yli kaksi vuotta.

Puolen päivän aikaan lauantaisin Lankakauppa Kerässä saa jo etsiä alleen jotain istuimeksi sopivaa. Kaikki tuolit ja jakkarat on varattu neulomisen ystäville ja väkeä tulee jatkuvasti lisää. Kun Jonna Hietala perusti Kerän vajaat kolme vuotta sitten, hän halusi avata ovet myös yhteiseen olemiseen.

– En kyllä edes tiedä, mistä se ajatus lähti, mutta kyllä se lukee Kerän liiketoimintasuunnitelmassakin, sanoo Jonna.

Tampereella vastaavia tapaamisia ei järjestetä muualla, eikä Jonna Hietala ainakaan ole törmännyt vastaavaan toimintaan muuallakaan Suomessa.

Moni neuloja on käynyt Kerässä sen perustamisesta lähtien. Vakituisia kävijöitä on noin kolmekymmentä, mutta uusiakin tulee mukaan.

– Harva on käynyt vain kerran, Jonna arvioi. Täällä on mukavan rento meininki ja joukkoon on helppo tulla.

Täällä on mukavan rento meininki ja joukkoon on helppo tulla.

Jonna Hietala

Jonna kiertelee neulojien parissa ja neuvoo, jos siihen on tarvetta.

– Neuvon, mitä osaan, sanoo Jonna vaatimattomasti. Mutta se kuuluu ihan tähän Kerän olemukseenkin, että tänne voi tulla myös arkena kysymään neuvoa, jos vaikka tulee ongelmia ohjeen ymmärtämisen kanssa.

Tapaamisissa yhteistä intoa ja ymmärrystä

Tiina Ahde neuloo tällä kertaa pitkää villatakkia hyvin ohuesta langasta kuvioneuleena. Hän on käynyt Kerässä sen perustamisesta lähtien.

– Välillä on ollut vähän yksinäinen olo neulomisharrastuksen kanssa, mutta täällä tapaa saman henkisiä ihmisiä, eikä täällä tunne olevansa niin friikki, perustelee Ahde paluutaan neuletapaamisiin kerta toisensa jälkeen.

Välillä on ollut vähän yksinäinen olo neulomisharrastuksen kanssa, mutta täällä tapaa saman henkisiä ihmisiä, eikä täällä tunne olevansa friikki.

Tiina Ahde

Neulelankojen keskellä istuminen ja muiden töiden ihailu inspiroivat jatkuvasti uusiin käsitöihin.

–Täällä innostuu joka kerta jostain työstä ja ajattelee, että pitäisikö taas aloittaa uusi, naureskelee Ahde.

Vieressä istuva Mari Kiekara paljastaakin, että meneillään on oltava useampi työ, ettei yhden valmistuttua tule tyhjä olo. Myös Kiekara on käynyt tapaamisissa ahkerasti.

–Tämän kertaisen mallin löysin itse netistä, mutta täältä löytynyt lanka innosti aloittamaan, Keikara kertoo meneillään olevan neulepaidan alkumetreistä.

Tiina Ahde myöntää, että joskus ohjeiden lukemiseen tarvitaan apua.

– Jos on vaikka vieraskielinen ohje, niin silloin ohjeen voi tuoda tänne yhdessä tutkittavaksi.

Palkkatöistä rakkaan tekemisen pariin

Jonna Hietala teki pitkään töitä lehtialalla ennen Kerää. Hän kuvaa ja kirjoittaa yhä – viime vuonna Jonnalta ilmestyi neuleohjekirja ”Kerällä”. Pian kolme vuotta lankakauppiaana ei ole vielä tuonut juurikaan tuloja, mutta sitäkin enemmän mielihyvää.

– Saan olla itselleni rakkaan asian parissa ja saan siihen vielä joukon ihania ihmisiä ympärilleni, niin eihän se parempaa voi olla, sanoo Jonna.

Kerän neuletapaamisia järjestetään nyt myös muualla. Esimerkiksi Rautatienkadun Martinasta voi löytää innokkaita neulojia joka toinen torstai-ilta.

– Minun mielestä käsitöiden täytyy tuottaa iloa ja se, että niitä tehdään porukalla, on tämän puuhan suola. On ihana tuottaa iloa näillä tapaamisilla ja iloa tietysti myös itsellenikin.

Lue seuraavaksi