1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Arabikeväästä pian neljä vuotta – oppositio boikotoi Bahrainin vaaleja

Vaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun demokratialiike tukahdutettiin vuonna 2011. Pääoppositioryhmä jätti parlamentin kansannousun kukistamisen vuoksi.

Bahrainilanen nainen äänesti Rifaassa lauantaina. Kuva: Mohammed Al-Shaikh / AFP

Bahrainilaiset ovat äänestäneet tänään lauantaina vaaleissa, joita maan shiiaoppositio boikotoi. Oppositio syyttää, että perustuslain muutoksista huolimatta sunneja suositaan. Maata hallitsee kuningas Hamad ibn Isa al-Khalifa, joka on sunni.

Boikottiin osallistuu pääoppositioryhmä al-Wefaq ja kolme muuta ryhmää. Al-Wefaq sai neljä vuotta sitten vaaleissa 18 paikkaa 40 parlamenttipaikasta. Se kuitenkin jätti parlamentin vuonna 2011, kun lähinnä shiioista koostunut demokratialiike oli tukahdutettu. Vaalit ovat ensimmäiset sitten vuoden 2011 kansannousun.

Pääkaupungin Manaman liepeillä Sanabisin shiiakylässä on tänään heitelty kiviä ja yritetty tukkia tie, etteivät äänestäjät pääsisi uurnille, kertoo uutistoimisto Reuters.

Shiiat marginaalissa

Shiiat osoittivat mieltään helmikuussa 2011, jolloin demokratialiikehdintää nousi monissa arabimaissa. Shiiojen mukaan heidät on syrjäytetty politiikasta ja talouselämästä.

Valtaosa runsaasta miljoonasta asukkaasta on shiioja. Kuningas ja oppositio tavoittelivat sopua aiemmin tänä vuonna. Neuvottelut kariutuivat, kun useille opposition edustajille luettiin erinäisiä syytteitä.

Bahrainissa, joka on Saudi-Arabian liittolainen, sijaitsee eräs Yhdysvaltain laivaston tukikohdista. Bahrain syyttää Irania, jossa shiialaisuus on valtionuskonto, kansannousun herättelystä. Iran kiistää syytteet.