Asiantuntija oudoksuu Googlen pilkkomishalua: Se olisi pöhköä

Tietokirjailija Petteri Järvinen katsoo, että rankaisemalla amerikkalaisia palveluita ei ratkaista sitä ongelmaa, että Euroopassa pitäisi kehittää omia nettipalveluita.

Ulkomaat
Petteri Järvinen
Petteri Järvistä haastattelee Pekka Pantsu.

Suomalaisasiantuntija epäilee Euroopassa virinneen Googlen pilkkomishankkeen onnistumismahdollisuuksia. Financial Times -lehden tietojen mukaan parlamentti esittää EU:n komissiolle hakukoneyhtiöiden hakupalvelujen erottamista yhtiöiden muusta liiketoiminnasta. Käytännössä lakiesitys on suunnattu Googlea vastaan.

Yle Uutisten haastattelema tietokirjailija Petteri Järvinen kuvailee tilannetta erikoiseksi.

– Erikoista on jo sekin, että kun on kyse amerikkalaisesta yrityksestä, niin miten täällä Euroopassa voitaisiin toimintoja jakaa kahtia ja olisiko siitä käytännössä edes mitään hyötyä. Se ongelma, mikä tässä on takana, on todellinen, että Google hallitsee yli 90:tä prosenttia Euroopan hakukonemarkkinoista ja leviää monelle muullekin alalle.

– Se on ongelma, ja meidän pitäisi vastata siihen Euroopassa kehittämällä omia palveluita. Missä ovat kaikki eurooppalaiset nettipalvelut? Ei se, että me rankaisemme tai aletaan pilkkoa amerikkalaisia palveluita, se ei ole mikään ratkaisu tähän ongelmaan, Järvinen lataa.

Järvinen ymmärtää eurooppalaisten pelkoja, jotka liittyvät amerikkalaisen hakukonejätin kasvavaan valtaan.

– Google on monilla aloilla ylivoimainen markkinajohtaja nettipalveluissa ja ajatellaan, että tästä on eurooppalaisille kuluttajille jonkinlaista haittaa tai että Google varastaa heidän tietojaan ja kasvaa liian suureksi. Ja sitten on otettu ainoa ase, joka lainsäätäjillä on käytössään Euroopassa: pilkkoa yhtiö. Mutta se ei käytännössä tule ratkaisemaan tätä ongelmaa. Ei amerikkalaista yhtiötä voi Euroopassa pilkkoa, Järvinen sanoo.

– Se olisi pöhköä eikä se ratkaisisi edes sitä ongelmaa, joka siinä taustalla on, hän jatkaa.

EU-komissio on tutkinut väitteitä Googlen ylivallasta viiden vuoden ajan. Euroopan parlamentti äänestää lakiesityksestä todennäköisesti ensi torstaina.