Puolassa paikallisvaalien ääntenlasku meni pahasti pieleen – oppositio vaatii vaalien uusimista

Preidentti Bronislaw Komorowskin mukaan kyseessä on skandaali ja häpeällinen tapahtuma.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Puolassa.
Varsovan kaduille kokoontuneet mielenosoittajat vaativat viime sunnuntaina järjestettyjen paikallisvaalien uusimista vilppiepäilyjen perusteella

Puolan suurin oppositiopuolue vaatii viime sunnuntaina järjestettyjen paikallisvaalien uusimista, koska ääntenlaskenta ei ole valmistunut vieläkään.

Epäonnistuminen johtui tietokoneongelmista, ja ääniä laskentaan nyt käsin. Puolan keskusvaalilautakunnasta ei kuitenkaan uskalleta arvioida, milloin vaalitulos voidaan ilmoittaa.

PiS:n eli Laki ja oikeus -puolueen johtajan Jaroslaw Kaczynskin mielestä vaalit on uusittava. PiS on parlamentin toiseksi suurin puolue. Vaatimukseen on yhtynyt myös vasemmistolainen SLD.

Ovensuukyselyiden mukaan Kaczynskin PiS on lisäämässä kannatustaan, minkä arveltiin voivan johtaa vallanvaihdokseen ensi vuoden parlamenttivaaleissa.

Preidentti Bronislaw Komorowski kuvaa tapahtunut skandaaliksi. Hänen mielestää olisi kuitenkin sulaa hulluutta, jos presidentti määräisi uudet vaalit. Sotkun takia Komorowski joutui perumaan Japanin-vierailunsa.

Kaiken lisäksi keskusvaalilautakunta ilmoitti viime keskiviikkona, että tuntematon hakkeri oli onnistunut tunkeutumaan sen nettisivuille. Keskusvaalilautakunnan mukaan tapaus ei vaikuta ääntenlaskentaan.

Seuraavana päivänä äärioikeistolaisen Ruch Narodowy -puolueen mielenosoittajat tunkeutuivat keskusvaalilautakunnan tiloihin ja vaativat lautakunnan erottamista.

Neljän vuoden välein järjestettävissä paikallisvaaleissa valitaan muun muassa kaupunginjohtajat ja alueparlamenttien jäsenet.

Lähteet: Reuters