Kuopion tapaus jo toinen epäilty perhesurma lyhyessä ajassa

Viime aikojen surullisista lastensurmauutisista huolimatta perhesurmien määrä on puolittunut Suomessa sitten 1960-luvun.

Kotimaa
Kynttilöitä.
Yle

Kuopiolaisesta yksityisasunnosta löytyi lauantaina kuolleena kaksi alle kouluikäistä lasta. Tapausta tutkitaan henkirikoksena, ja teoista epäillään perheen äitiä.

Lokakuun lopulla Pohjois-Savossa Rautavaaralla kuoli kolarissa äiti ja kolme lasta, kun henkilöautoa kuljettanut äiti ajoi ilmeisesti tahallaan päin linja-autoa. Nainen ja lapset olivat kotoisin Pohjois-Karjalan Nurmeksesta.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoken erikoistutkija Martti Lehti kommentoi lokakuussa Yle Uutisille, että perhesurma on erittäin harvinainen rikos. Niiden määrä on puolittunut sitten 1960-luvun.

Esimerkiksi vuonna 2013 ei tehty yhtään perhesurmaa. Sen sijaan vuosi 2012 nousee piikkinä tilastoista: silloin tehtiin 12 perhesurmaa.

Perhesurmien taustat ovat edelleen mysteeri. Rikos on niin harvinainen ja sattumanvarainen, että yhdistäviä tekijöitä on mahdoton löytää. Lehden mukaan perhesurmia eivät selitä lama, asuinpaikka, sosiaalinen asema tai perheen taloudellinen tilanne.

– Perhesurmien taustat ovat hyvin erilaisia. Siellä on hajonneita parisuhteita, mielenterveyshäiriöitä ja on jopa omaishoitajia, jotka ovat yksinkertaisesti väsyneet. Ei ole mitään yhtä selittävää tekijää. Ja ne ovat niin harvinaisia, Lehti totesi.