Tunisialaiset äänestävät ensimmäisissä vapaissa presidentinvaaleissaan

Suosiota on kerännyt lähes 90-vuotias veteraanipoliitikko. Hän on lupaillut vakautta maahan, joka on kärsinyt vuosia taloudellisesta ja poliittisesta sekasorrosta. Vastustajien mukaan Essebsin valinta tarkoittaisi paluuta vanhaan järjestelmään.

Ulkomaat
87-vuotias veteraanipoliitikko Beji Caid Essebsi pitää puhettaan Tunisian lippu taustalla.
Tunisian vaalien kärkiehdokkaaksi on noussut 87-vuotias veteraanipoliitikko Beji Caid Essebsi.Mohamed Messara / EPA

Tunisialaiset ovat jonottaneet äänestyspaikoille tänään sunnuntaina. Maassa järjestetään tänään ensimmäiset vapaat presidentinvaalit. Maa itsenäistyi Ranskasta vuonna 1956. Ennen vuoden 2011 vallankumousta sillä oli vain kaksi presidenttiä.

Arabikeväänä tunnettu demokratialiike alkoi juuri Tunisiasta. Ihmiset syrjäyttivät yksinvaltaisen presidentin Zine el-Abidine Ben Alin, joka oli kaapannut vallan vuonna 1987. Suuri syy kansannousuun oli työttömyys. Työttömänä on edelleen 15 prosenttia tunisialaisista.

Kärkiehdokkaaksi on nyt noussut 87-vuotias veteraanipoliitikko Beji Caid Essebsi, joka oli mukana syrjäytetyn Ben Alin hallinnossa ja jo maan ensimmäisen presidentin Habib Bourguiban toimissa. Hän on kerännyt suosiota lupaamalla vakautta. Taloudellinen ja poliittinen sekasorto on kestänyt Tunisiassa vuosia. Tunisia on kuitenkin onnistunut demokratiaan siirtymisessä paremmin kuin muut maat, joissa vaadittiin demokratiaa vuonna 2011.

Nykyinen presidentti Moncef Marzouki on myös ehdolla. Hän varoittaa, että yksipuoluejärjestelmän aika voi olla palaamassa, jos Essebsi valitaan presidentiksi.

Asiantuntijat eivät usko kummankaan saavan riittävästi ääniä voittoon ensimmäisellä kierroksella. Toinen kierros järjestetään tarvittaessa joulukuussa.

Lokakuun parlamenttivaaleissa Essebsin maallinen Nidaa tounes -puolue sai enemmistön. Se voitti islamistisen Ennahda-puolueen. Ennahdalla ei ole ehdokasta presidentinvaaleissa. Ehdokkaita on nyt kaikkiaan 27.

Vanhempi mies pudottaa äänestyslipun muoviseen uurnaan.
Vaalihuoneistot ovat auenneet Tunisiassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters