Räsänen järkyttyi Kuopion perhesurmaepäilystä – "Lastensuojelun resurssit puutteelliset"

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo, että lastensuojelun työntekijät joutuvat tekemään työtään kovan paineen alla.

Kotimaa
Sisäministeri Päivi Räsänen.
Sisäministeri Päivi Räsänen.Yle

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo pitävänsä järkyttävänä Kuopiossa eilen lauantaina paljastunutta uutta perhesurmaepäilyä, jossa äidin epäillään surmanneen kaksi alle kouluikäistä lastaan.

– Todella surullista, että lyhyen ajan sisällä on nyt jo toinen tällainen tapaus, jossa pienet lapset menehtyvät ja epäillään perhesurmaa, Räsänen sanoo.

Epätoivoisessa tilanteessa oleva ihminen saattaa samaistua näihin uutisiin, joita kuulee.

Päivi Räsänen

Lokakuun lopulla Rautavaaralla kuoli kolarissa äiti ja kolme lasta, kun henkilöautoa kuljettanut äiti ajoi ilmeisesti tahallaan päin linja-autoa. Räsäsen mukaan on vaikea sanoa, onko perhesurmilla mitään yhteyttä toisiinsa.

– Nämä perhesurmatilanteet saattavat provosoida toinen toisiaan. Niistä saattaa tulla ketju, jossa otetaan mallia. Epätoivoisessa tilanteessa oleva ihminen saattaa samaistua näihin uutisiin, joita kuulee, Räsänen pohtii.

"Lastensuojelun resurssit puutteelliset"

Kuopion kaupungin va. sosiaalijohtaja Arja Kekoni on kertonut Kuopion surmaperheen olleen lastensuojelun tukiasiakas. Räsänen sanoo olevansa huolestunut lastensuojelun puutteellisista resursseista.

– Kyllähän meillä Suomessa lastensuojelun resurssit ovat puutteelliset, hän sanoo.

Räsänen huomauttaa, että lastensuojelun työntekijät joutuvat tekemään työtään kovan paineen alla.

– Lastensuojelun työntekijät ovat kyllä aika vaativassa ja hankalassa tilanteessa, koska arvion tekeminen tilanteesta ei ole mitenkään helppoa, Räsänen sanoo.

Vuosikymmenien tähtäimellä perhesurmat vähentyneet

Räsänen huomauttaa, että pitkällä tähtäimellä perhesurmat ovat kuitenkin Suomessa vähentyneet.

Lapset elävät turvallisemmassa maailmassa tällä hetkellä kuin pari-kolmekymmentä vuotta sitten.

Päivi Räsänen

– Jos pitkällä, vuosikymmenien tähtäimellä, katsotaan, täytyy todeta, että meillä perhesurmien määrä on kyllä vähentynyt. Lapset elävät turvallisemmassa maailmassa tällä hetkellä kuin pari-kolmekymmentä vuotta sitten.

Räsänen korostaa, että Kuopion tapahtumien taustat on tärkeää selvittää mahdollisimman hyvin. Räsänen ei osaa vielä sanoa, aiheuttaako tapaus uusia toimenpiteitä.

– Täytyy kuulla ensin, minkälaisen arvion poliisi tästä tilanteesta tekee, ja sen perusteella vedetään johtopäätöksiä.

Räsäsen mukaan eduskunta käsittelee parhaillaan lakihanketta, jonka avulla viranomaisten tiedonkulkua on tarkoitus parantaa. Tällä hetkellä tiedonkulkua estävät salassapitosäännökset. Vuoden 2012 perhesurma-aallon jälkeen alulle pantujen lakiuudistusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.