Venäjän presidentti Putin harkitsee neljättä presidenttikautta

Vladimir Putin antoi laajan haastattelun venäläiselle uutistoimisto Itar-Tassille. Siinä hän kertoo, ettei aio ikuisesti pysyä Venäjän johdossa.

Ulkomaat
Vladimir Putin
Vladimir PutinAlexey Nikolsky / Ria Novosti / Kremlin / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin harkitsee neljättä kautta Kremlissä. Jos hän vuonna 2018 nousisi presidentiksi, hän pysyisi vallassa vuoteen 2024.

– Kyllä, on mahdollista, että asetun jälleen ehdolle. Tapahtuuko niin vai ei, en tiedä vielä, 62-vuotias Putin sanoo venäläisen uutistoimisto Itar-Tassin laajassa haastattelussa.

Putin kertoo tutkailevansa yleistä tilannetta, sisäisiä tuntemuksiaan ja mielialaansa ehdokkuutta harkitessaan. Venäjän perustuslain mukaan hän voisi olla vallassa vielä yhden kauden.

– Onko todellakin tarpeen miettiä tätä nyt? Vuosi 2014 ei ole vielä edes ohi ja puhutte jo vuodesta 2018, Putin sanoi.

Samalla hän ilmoitti, ettei aio pysyä presidenttinä ikuisesti.

– Ei, se olisi väärin maata kohtaan ja haitallista, enkä tarvitse sitä, Putin sanoi.

Yli kaksi perättäistä presidenttikautta on Venäjän perustuslaissa kielletty, ja Putin kiersi määräystä vaihtamalla paikkoja pääministeri Dmitri Medvedevin kanssa yhden kauden ajaksi.

"Venäjä ei ole eristetty"

Putin kiistää Venäjän olevan kansainvälisesti eristetty Ukrainan kriisin takia. Hänen mukaansa Venäjän talous ei ole ainoa, joka kärsii länsimaiden asettamista pakotteista, öljyn hinnanlaskusta ja ruplan arvon alenemisesta.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat asettaneet pakotteita Venäjää vastaan, koska Venäjä liitti osan Ukrainaa itseensä ja tukee Itä-Ukrainan separatisteja.

Putin kertoo Venäjän ymmärtävän, miten haitallinen "rautaesirippu" on. Hänen mukaansa kukaan "ei pysty rakentamaan muuria Venäjän ympärille".

– Jos öljyn hintaa lasketaan tarkoituksella, tämä iskee myös niihin, jotka asettavat rajoituksia, Putin sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass