Miten lapsiperheitä voidaan tukea nykyistä paremmin?

Varhaisia palveluja, tukea vanhemmille mielenterveysasioissa, ehdottaa lastenpsykiatri Anne Kauppi. Jaa oma ehdotuksesi: miten lapsiperheitä voitaisiin tukea nykyistä paremmin? Parannusehdotuksesi voi koskea esimerkiksi toimintatapoja tai asenteita.

Kotimaa
Enkeliheijastin kahden surmatun lapsen kotitalon edustalla Kuopiossa.
Lehtikuva

Miten tukea lapsiperheitä nykyistä paremmin? Muun muassa tämä kysymys on noussut esiin Kuopion tragedian yhteydessä.

Lastenpsykiatri *Anne Kauppi *nosti tänään Yle Uutisissa esiin lapsiperheiden varhaisten palvelujen ja vanhempien mielenterveystuentärkeyden. Erityisen huolissaan Kauppi on siitä, että mielenterveyspalvelut ovat usein lääkärin lähetteen takana.

Vastikään Suomessa vierailleen sosiaalipolitiikan ja lastensuojelun tutkijan, professori Eileen Munron mukaan Englannissa lastensuojelujärjestelmää on uudistettu niin, että valtion kontrollia on vähennetty ja avainasemaan on nostettu ammattilaisten taito kohdata ihmiset – koulutuksen ja tutkimustiedon lisäksi arvostetaan maalaisjärkeä ja myötätunnon esittämistä.

Suomessa on käyty keskustelua lastensuojelun tilasta ja kehittämisestä siitä lähtien, kun 8-vuotias helsinkiläistyttö surmattiin vuonna 2012. Toisaalta uutisia resurssipulasta on kantautunut tänäkin vuonna eri puolilta maata – yhden sosiaalityöntekijän vastuulla saattaa olla jopa 80-100 asiakasta, ja muodollisesti pätevästä henkilökunnasta on paikoin pulaa.

Valtioneuvoston asettama tutkimusryhmä esitti vuosi sitten parannusehdotuksia lastensuojelun toimintaan. Työryhmä nosti esiin muun muassa yhteistyön parantamisen lastensuojelussa, lasten pahoinpitely tunnistamisen nykyistä paremmin, kodin olosuhteiden selvitysmenettelyn vakioimisen, Vakavista perheväkivaltatapauksista oppiminen ja Virheistä raportoiminen.

Mikä on sinun ehdotuksesi - miten lapsiperheitä voitaisiin tukea nykyistä paremmin? parannusehdotuksesi voi koskea esimerkiksi toimintatapoja tai asenteita.