Ongelmaperheiltä puuttuu rinnalla kulkevaa tukea

Vaikeimmissa tapauksissa jotkin talous- ja muiden ongelmien kanssa painiskelevat perheet tarvitsisivat intensiivistä hoitomuotoa, esimerkiksi useamman kuukauden yhtäjaksoista oleskelua vaikkapa ensikodissa päästäkseen jaloilleen.

Kotimaa
Aikuinen puristaa lasta kainalosta.
Yle

Ensi- ja turvakodeissa on havaittu, kuinka vaikea ongelmiin ajautuneiden perheiden on joskus saada apua.

– On tapauksia että äiti on tullut ensikodin ovelle pyytämään, että auttakaa, en kohta tiedä mitä teen, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.

Sitä ennen olisi kuitenkin pitänyt olla monta muuta auttamisen keinoa.

Karinsalo sanoo, että nykyään uskotaan että avohoito kotiin riittää. Vaikeimmissa tapauksissa jotkin talous- ja muiden ongelmien kanssa painiskelevat perheet tarvitsisivat intensiivisempää hoitomuotoa, esimerkiksi useamman kuukauden yhtäjaksoista oleskelua vaikkapa ensikodissa päästäkseen jaloilleen ja sen jälkeen kotiin annettua avohoitoa.

Jos ongelmat ovat suuret, pitäisi auttajien kulkea rinnalla pidemmän aikaa.

– Ammattilaiset kyllä näkevät avuntarpeen, mutta rahoista päättäminen on kaukana sosiaalityöntekijästä, sanoo Karinsalo.

Kun kunnan budjetissa ei ole rahaa, lisätään halvempaa hoitoa, kotonakäyntejä. Tietyille perheille se ei riitä. Perheessä saattaa olla monia ongelmia, taloushuolia sekä päihde- ja mielenterveysongelmia. Lastensuojelun työntekijöilläkin on kiire ja paljon autettavia.

Karinsalo korostaa, että perhesurmiin ajautuneet tapaukset ovat ääriesimerkkejä, eikä niistä pidä tehdä liian yleisiä johtopäätöksiä, mutta tärkeää on osata arvioida, mitä kukin perhe tarvitsee.

Joskus arjesta selviytymiseen riittäisi, että saisi kotipalvelua, mutta sekin on kiven alla.