Huovinen: Perhesurmien yleisyys hälyttävällä tasolla – "Apua pitää uskaltaa pyytää"

Peruspalveluministeri Susanna Huovisen mielestä perhesurmien käsittelyssä ei pitäisi syyllistää lastensuojelua. Pikemminkin pitäisi puhua ennaltaehkäisyn merkityksestä, hän sanoo. Kuopion epäiltyjä lapsisurmia ministeri pitää järkyttävinä.

Kotimaa
Susanna Huovinen
Susanna HuovinenVesa Moilanen / Lehtikuva

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoo olevansa syvästi järkyttynyt, jos tiedot Kuopion epäillystä perhesurmasta pitävät paikkansa. Hän katsoo, että perhesurmien yleisyys suomalaisessa yhteiskunnassa on "hälyttävällä tasolla".

Huovisen mielestä yhteiskunnan pitää ainakin yrittää vaikuttaa siihen, etteivät ihmiset kokisi tilannettaan niin epätoivoiseksi, että päätyvät Kuopion tapauksen kaltaisiin ratkaisuihin.

Kuopiossa poliisi löysi eilen lauantaina yksityisasunnosta kaksi kuollutta lasta. Asiaa tutkitaan henkirikoksena, ja poliisi epäilee teoista lasten äitiä.

– Keinoja on monia, mutta vaikka yhteiskunnan tukitoimet ovat tärkeitä, ensisijainen tilanne on tietenkin se, että ihmiset itse ymmärtäisivät, että apua pitää saada ja apua pitää uskaltaa pyytää. Myös lähipiirin huomaaminen tämäntyyppisen tilanteen osalta on äärimmäisen tärkeää, Huovinen sanoo.

Huovinen kertoo hallituksen selvittäneen sitä, millä tavalla "näihin asioihin" olisi puututtava. Järkyttävien tapahtumien ennakointi on hänen mukaansa vaikeaa, koska lähipiirikään ei aina tiedä, kuinka vaikeassa elämäntilanteessa ihmiset voivat olla.

Tämä hankaloittaa myös avunsaantia, Huovinen toteaa.

– Tämä on yhdenlainen surullinen osoitus siitä, että omia ongelmia ei haluta välttämättä tuoda toisten tietoon ja pelätään erilaista reaktiota. Itse peräänkuulutan sitä, että ei pidä pelätä häpeää tai syyllistämistä, vaan pitää uskaltaa hakea apua.

"Elämässä on vaikeita hetkiä"

Huovinen sanoo, ettei yksittäistapauksesta voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kertoi aiemmin sunnuntaina olevansa huolissaan lastensuojelun puutteellisista resursseista. Kuopion kaupungin väliaikainen sosiaalijohtaja Arja Kekoni puolestaan sanoi eilen lauantaina, että Kuopion surmaperhe oli lastensuojelun asiakas.

– Me emme voi tietää, ovatko kaikki perheet, joissa näitä järkyttäviä tapauksia on ollut, lastensuojelun asiakkaita, Huovinen kommentoi.

– Sen vuoksi lastensuojelun syyllistäminen tai sieltä vikojen etsiminen ei ole nähdäkseni ensimmäinen asia, vaan meidän pitäisi puhua enemmän ehkä ennaltaehkäisyn merkityksestä ja siitä, että perheillä olisi ajoissa apua tarjolla mahdollisimman matalalla kynnyksellä – ilman pelkoa leimaantumisesta huonoksi äidiksi tai huonoksi isäksi.

Huovinen toteaa, että eduskunta käsittelee parhaillaan lakia, jossa alennettaisiin matalan kynnyksen avun hakemista.

– Me tiedämme kaikki, että jokaisen elämässä on vaikeita hetkiä. Niissä tilanteissa pitää uskaltaa pyytää apua silloin, kun tuntuu, ettei itse selviä, hän sanoo.