Jari Tervo: Mutta suurin niistä on rakkaus

Miten yhteiskunnan perustaa voi murentaa ihmisten halu rakastaa, solmia avioliitto ja huolehtia lapsistaan, kysyy Jari Tervo.

Jari Tervo
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Applen nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook ilmoitti marraskuun alussa olevansa homoseksuaali. Cookin ilmoitusta seuraavana päivänä Pietarin yliopiston pihalta purettiin Applen entisen toimitusjohtajan Steve Jobsin kunniaksi pystytetty muistomerkki.

Muistomerkin pystyttäneen ja myöhemmin kaataneen venäläisten yritysten yhteenliittymän mukaan ”homopropagandan ja muiden seksuaalisten perversioiden levittäminen alaikäisille venäläisille on kielletty laissa”.

Jo homoseksuaalisuutensa tunnustaminen on siis homopropagandan levittämistä. Nykyvenäläisen käsityksen mukaan se tahraa kaapista ulostulevan lisäksi myös hänen edustamansa yrityksen ja hänen edesmenneen heteroesimiehensä. Jos löysitte tästä logiikkaa, kertokaa ihmeessä.

Lännessä lakia on haukuttu. Presidentti Vladimir Putinin kätilöimä laki muka vain kieltää homopropagandan. Asiallisesti se mahdollistaa seksuaalisten vähemmistöjen vainon. Näin siis Venäjällä.

Myös Suomessa laki syrjiiseksuaalisia vähemmistöjä. Samaa sukupuolta olevat ihmiset eivät voi solmia avioliittoa keskenään. Laki siis kohtelee ihmisiä syrjivästi sen perusteella, mikä on heidän sukupuolinen suuntautumisensa.

Suomen nykyinen avioliittolaki loukkaa ihmisoikeuksia. Sitä on siis muutettava

Mitä miettimistä tässä on? Eihän tässä ole kahtaa sanaa. Suomen nykyinen avioliittolaki loukkaa ihmisoikeuksia. Sitä on siis muutettava. Muutokseen aukeaa historiallinen tilaisuus eduskunnassa ensi perjantaina, kun lakivaliokunnan mietinnöstä äänestetään suuressa salissa.

Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavat kansanedustajat ovat omien harha- ja ennakkoluulojensa tueksi kutsuneet kansan syviä rivejä. Ne kuulemma vastustavat kansakunnan kristillis-siveellistä selkärankaa jäytäviä, homoja hyysääviä lakeja.

Tämä ei vain pidä paikkaansa. Kansa kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Helsingin Sanomat teetti keväällä 2013 TNS Gallupilla selvityksen kansalaisten suhtautumisesta kansalaisaloitteisiin. Tasa-arvoista avioliittolakia kannatti 58 prosenttia kyselyyn vastanneista. Sitä vastusti 37 prosenttia.

Viime keväänä tasa-arvoisen avioliittolain kannatus oli vielä entisestään noussut. Tahdon13 –kampanjan Taloustutkimuksella teettämän kyselyn perusteella uutta lakia kannatti peräti 65 prosenttia kyselyyn vastanneista. Vastustajien määrä oli tippunut 27 prosenttiin.

Kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista allekirjoitti yli 160 000 ihmistä.

Kansa on siis selvästi suvaitsevampi ja sivistyneempi kuin edustajansa. Omaa pienuuttaan ei tällä kertaa pääse kansan selän taakse piiloon.

Ennen eduskuntaäänestystäihmisoikeuksia on jälleen vastustettu raamatullisin perustein. Nämä perusteet ovat riipaisevan joustavia. Niitten voimalla on vastustettu keskiolutta, aborttia, naispappeja ja sukunimilakia. Aina yhtä turhaan. Miten Jumala voi hävitä näin monta äänestystä peräjälkeen?

Miksi aina, kun suomalaista yhteiskuntaa yritetään muuttaa suvaitsevammaksi ja inhimillisemmäksi, uudistusta vastustetaan fanaattisesti, ja nimenomaan kristinuskon nimissä?

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan tasa-arvoista avioliittolakia ei voida perustella Yhdistyneitten Kansakuntien ihmisoikeuksien julistuksella, jossa puhutaan miehen ja naisen oikeudesta avioliittoon. Perussuomalaisten kansanedustajan Mika Niikon mukaan tasa-arvoinen avioliittolaki on ristiriidassa YK:n lapsen oikeuksia koskevien julkilausumien kanssa.

Miten te kehtaatte?

En tunnusta kristittyä uskoa, mutta tunnen monia vihan sijasta järkeä polttoaineenaan käyttäviä kristittyjä. Heidän mielestään kristinusko rakentuu armolle, rakkaudelle ja anteeksiannolle.

Miksi kuitenkin aina, kun suomalaista yhteiskuntaa yritetään muuttaa suvaitsevammaksi ja inhimillisemmäksi, uudistusta vastustetaan fanaattisesti, ja nimenomaan kristinuskon nimissä?

En ymmärrä, miten yhteiskunnan perustaa voi murentaa ihmisten halu rakastaa, solmia avioliitto ja huolehtia lapsistaan.

Ensi perjantain eduskuntaäänestyksestä tullee tiukka. Haluan palauttaa kantaansa nimenomaan kristilliseltä pohjalta epäröivien kansanedustajien mieleen apostoli Paavalin kirjeen korinttilaisille:

”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.”

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija

Blogia täsmennetty 24.11. klo 14.30: Päivi Räsäsen mukaan tasa-arvoista avioliittolakia ei voida perustella YK:n ihmisoikeuksien julistuksella, hän ei ole sanonut, että laki olisi ihmisoikeuksien julistuksen vastainen