Separatisteilta suuri aluevaatimus Ukrainalle

Itä-Ukrainan separatistit eivät tyydy Minskin rauhansopimuksessa määriteltyyn rajalinjaan. Donetskin ns. kansantasavallan johto vaatii uusia alueita liitettäväksi separatistien hallintaan.

Ukraina
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Itä-Ukrainan kapinalliset vaativat saada hallintaansa laajemman alueen, kuin mitä he ovat sodan avulla vallanneet. Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto Sputniknews (siirryt toiseen palveluun).

Donetskin kapinallisten perustaman ns. kansantasavallan varapääministeri Denis Pushilin sanoi sunnuntaina toimittajille, että separatistien vaatimuksiin kuuluu koko Donetskin alue.

Separatistit pitävät hallussaan suurinta osaa Donetskin alueesta. Sodan aikana rintamalinja kuitenkin pysähtyi Donetskin eteläosassa Mariupolin kaupungin itäpuolelle. Mariupolin länsi- ja luoteispuolella hallituksen joukkojen hallussa on suuret osat Donetskia.

– Tulemme vaatimaan täyttä alueellista koskemattomuutta tasavallalle, Donetskin alueen entisten rajojen puitteissa, Pushilin painotti.

Varapääministeri totesi, että rajakysymys tulisi käsitellä neuvottelupöydässä, "ei aseet kädessä".

– Jotkut ihmiset eivät usko, että tuomme koko Donetskin alueen hallintaamme. Mutta monet ihmiset eivät myöskään uskoneet, että "kansantasavalta" syntyy ja se järjestää kansanäänestyksen ja vaalit, ja että puolustaudumme Ukrainan armeijan hyökkäystä vastaan, Pushilin jatkoi.

Pushilinin ajatukset koko Donbassin sisällyttämisestä separatistien hallitseen alueeseen ei ole aivan uusi. Donetskin "kansantasavallan" johtaja Aleksander Zahartšenko on myös vaatinut "koko Donetskin alueen" kuulumista "kansantasavaltaan".