Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Nato-jäsenyys oli mahdollisuus 20 vuotta sitten

Niinistö arvioi The Washington Post -lehdelle antamassaan haastattelussa, että Venäjän viimeaikainen provokatiivinen käytös maan rajojen ulkopuolella ja ilmapiirin kiristyminen johtuu siitä, että Venäjä haluaa näyttää läsnäoloaan.

Sauli Niinistö Kuva: Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi, että Suomen Nato-jäsenyys olisi ollut helppo askel 20 vuotta sitten. Presidentti Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja ovat antaneet haastattelut yhdysvaltalaiselle The Washington Post -lehdelle.

The Washington Post -lehden toimittaja Griff Witte siteeraa pääministeri Alexander Stubbin lausuntoa, jonka mukaan Suomen olisi pitänyt liittyä sotilasliitto Natoon 20 vuotta sitten. Witte kysyy presidentti Niinistöltä, onko hän samaa mieltä.

Niinistö vastaa, että se olisi ollut helppo askel, koska Venäjä oli tuolloin heikko.

Witte jatkaa ja kysyy, menettikö Suomi tuolloin mahdollisuutensa, kun jätti liittymättä.

On selvää, että jos Suomi liittyisi Natoon, se tulehduttaisi Suomen ja Venäjän suhteita.

Sauli Niinistö

– Epäilemättä Nato-jäsenyys oli silloin mahdollisuus, vastaa Niinistö.

Niinistön mukaan hän ei edelleenkään ole vastaan Nato-jäsenyyttä. Se on edelleen Suomelle mahdollisuus ja se mahdollisuus täytyy pitää avoinna.

Niinistön mukaan pääministeri Stubbin vahva Nato-jäsenyyden puolesta puhuminen ei tarkoita sitä, että hänkään tahtoisi Nato-jäsenyyttä nyt.

– On selvää, että jos Suomi liittyisi Natoon, se tulehduttaisi Suomen ja Venäjän suhteita. Meillä on 1 300 kilometrin pituinen raja ja se ei ole kiinni. Päinvastoin se on hyvin elävä, muistuttaa Niinistö The Washington Postin haastattelussa.

EU tuo turvallisuustakuita

Presidentti Niinistö esittää haastattelussa jälleen kantanaan, että EU-jäsenyys tuo Suomelle turvallisuustakuita. Niinistön mukaan Lissabonin sopimus takaa sen, että EU:n jäsenvaltiot tulevat apuun, jos toinen jäsenmaa on ”vakavissa ongelmissa”.

– Ne eivät ole samanlaiset takuut kuin Naton artikla 5, mutta ne ovat vahva poliittinen tuenilmaus, sanoo Niinistö.

Ne ovat viestejä voimapolitiikasta.

Erkki Tuomioja

Niinistö arvioi, että Venäjän viimeaikainen provokatiivinen käytös maan rajojen ulkopuolella ja ilmapiirin kiristyminen johtuu siitä, että Venäjä haluaa näyttää läsnäoloaan.

Niinistö ei kuitenkaan usko, että tilanne muuttuisi sotilaalliseksi konfliktiksi Suomen rajoilla kovin helposti eikä ainakaan tarkoituksella.

– Vahinkoja tietysti saattaa sattua, sanoo Niinistö.

Tuomioja: Nato-kannat polarisoituneet

The Washington Post on haastatellut erillisessä haastattelussa myös ulkoministeri Erkki Tuomiojaa. Tuomioja arvioi, että Venäjällä ei liene aikeita muuttaa Suomen vastaisen rajan tilannetta. Raja on kuitenkin Venäjälle helpoin ja vakain.

Epäilemättä Nato-jäsenyys oli silloin mahdollisuus.

Sauli Niinistö

Tuomioja tulkitsee Venäjän viime aikojen provokatiivisen politiikan maan haluksi muistuttaa sotilaallisesta voimastaan.

– Ne ovat viestejä voimapolitiikasta, arvioi Tuomioja.

Suomen Nato-keskustelun Tuomioja arvioi polarisoituneen. Kiristynyt maailmanpoliittinen tilanne on vahvistanut Nato-myönteisten kantoja ja vastaavasti myös vahvistanut Nato-jäsenyyden vastustajien näkemyksiä.

Tuomioja ei usko, että ensi kevään vaaleista tulee Nato-vaalit, koska yksikään puolue ei niin halua. Puolueet eivät liikahda, koska kansan enemmistö on edelleen Nato-jäsenyyttä vastaan.

.
.