Lonkka edellä lokaan – nastakengät pitävät liukastelijan tiellä

Nastakenkien kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti viimevuosien aikana ja myös niiden materiaalit ovat kehittyneet. Nastajalkineita löytyy niin kaupoissa kuin lenkkipoluillakin juokseville.

Kotimaa
Liukas tie.
Toni Pitkänen / Yle

Nastakenkä auttaa pysymään pystyssä, kun pääkallokelit ja musta jää valtaavat taas kävelyreitit.

– Nastakenkä ei ole talvikenkä siinä mielessä, ettei se jalassa voi piipahtaa kaupungilla ostoksille. Kauppojen kivilattioilla nasta on liian liukas ja puupintoja se puolestaan vahingoittaa ja jättää jälkiä. On myös irrotettavia nastoja, jotka voidaan kääntää pois kengänpohjasta kauppareissun ajaksi, kuvailee Tanja Modinos UK Koskimiehen jalkineosastolta.

Nastakengät eivät enää vahingoitu ja kulu asfaltilla.

– Nykyään kenkien nastat on tehty samasta kovametallista kuin autojen talvirenkaiden nastat. Ne kestävät ja pysyvät paikoillaan. Nasta kestää sen minkä kenkäkin, Modinos vakuuttaa.

Nastoitetut juoksukengät tekevät myös urheilusta turvallisempaa, mutta eniten nastoja ostetaan tavalliseen arkikäyttöön.

– Vanhuksille ostetaan näitä paljon jouluahjaksi. Kaikkien nastakenkien kysyntä on räjähtänyt parin viimevuoden aikana, Modinos kertoo.

Talvi on vielä nuori kaatumisesta johtuville vammoille

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksen esimies Anne Saltiola muistuttaa, että pieni kaatumisesta johtuva murtuma saattaa kotona jäädä huomaamatta.

– Murtuma ei aina ole näkyvä ja voi päivystyksessäkin selvitä vasta röntgenkuvauksessa, Saltiola kertoo.

Kaatumisesta johtuvia vammoja ei ole tänä talvena ehtinyt vielä päivystyksessä näkyä. Yleisimmät vammat ovat murtumia ja venähdyksiä. Ranne, nilkka, polvi tai lonkka ottavat usein vastaan kaatuessa saadun iskun.

– Myös nivelsiteet saattavat mennä kaatuessa, varsinkin jos niiden kanssa on ollut ongelmia ennenkin. Nopea ja kova nykäisyliike aiheuttaa helposti vammoja, Saltiola muistuttaa.