1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Spotify varoittaa Sibeliuksen Finlandiasta – samassa joukossa JAY Z:n, Guns n' Rosesin, Pinkin ja Lil Waynen kanssa

Suomalaisten rakastama sävellys on saanut musiikkipalvelu Spotifyssä loukkaavasta sisällöstä varoittavan ”explicit”-maininnan. Spotifystä kerrotaan, että maininta on tehty levy-yhtiöltä saadun tiedon perusteella. Levyn jakelusta vastaavan Universal Musicin markkinointijohtaja Kimmo Valtasen mukaan kyseessä on inhimillinen erehdys.

Kotimaan uutiset
Satunnaisen Sibeliuksen ystävän leuka on saattanut loksahtaa, kun Spotify on varoittanut suomalaisille rakkaan Finlandina paheellisesta sisällöstä.
Vesa Winberg / Yle

Eminem, 2Pac, Guns n' Roses, JAY Z, Pink, Juicy J ja Jean Sibelius. Mitä heillä on yhteistä?

Heidän kaikkien musiikki on saanut suoratoistopalvelu Spotifyssä loukkaavasta sisällöstä varoittavan ”explicit”-merkinnän.

Spotifyn sivuilla kerrotaan, että palvelu ei itse sensuroi musiikkia. Silti mainintoja merkitään kappaleille, joiden sisältö saattaa olla luonteeltaan loukkaavaa. Spotifyn Pohjois-Euroopan PR-manageri Malin Cumzelius on hämmentynyt kysymyksestä miksi juuri Sibeliuksen Finlandia on listalle joutunut.

– Me saamme tiedot kappaleista levy-yhtiöiltä, Malin vastaa niukassa sähköpostiviestissään. Hän jättää vastaamatta tarkempiin kysymyksiin Sibeliuksen Finlandiasta.

Levyllinen "paheellista klassista"

Sibeliuksen tuotantoa löytyy Spotifystä melko kattavasti. Myös Finlandiasta on palvelussa useita eri versioita, eivätkä kaikki ole saaneet ”explicit”-mainintaa. ”Paheellinen” versio on Leopold Stokowskin johdolla vuonna 1953 Helsingin Yliopiston juhlasalissa äänitetty versio (siirryt toiseen palveluun).

– On totta, että Spotify on laittanut meiltä saadun tiedon perusteella. Kyseesssä on varmasti lähinnä inhimillinen erehdys, kertoo levyn oikeudet omistavan Universal Finlandin markkinointijohtaja Kimmo Valtanen.

Valtasen mukaan oikeuksien haltijan vastuulla on syöttää äänitteiden tuotetiedot järjestelmiin. Hänen mukaansa on mahdollista, että maininta on tullut tietojen syöttämisessä tapahtuneen virheen yhteydessä. Valtanen korostaa, että esimerkiksi Universal Finland ei erittele levyjä sisältöjen mukaan.

– Suomessa emme erittele julkaisemaamme sisältöä tällaisella merkinnällä, vaikka tekstissä esiintyisi esimerkiksi kirosanoja, Valtanen taustoittaa.

Levyllä on Sibeliuksen lisäksi sävellyksiä myös Johann Sebastian Bachilta ja Claude Debussyltä ja ”explicit”-maininta on kaikkien artistien perässä. Sibeliukselta levyllä on Finlandian lisäksi ”The Swan of Tuonela”, eli Lemminkäinen-sarjaan kuuluva ”Tuonelan Joutsen”-sävellys.

Spotifyn toiminta herättänyt vastustusta

Spotifystä korostetaan, että ruotsalainen musiikkipalvelu ei sensuroi musiikkia. Yhdysvalloissa Spotify on kuitenkin listannut musiikkia sisällöistä varoittavilla "explicit"-maininnoilla jo vuosia. Alkuvuodesta lähtien yhtiö on ottanut maininnat käyttöön myös Euroopassa käytössä olevassa palvelussaan (siirryt toiseen palveluun). Tämä on herättänyt voimakasta vastustusta esimerkiksi Ruotsissa. Spotifyn kotimaassa on voimakkaasti kyseenalaistettu mm. kriteereitä, joilla musiikkia listataan sisällöltään arveluttavaksi.

"Washingtonin vaimojen" aloittama kampanja

Levyjen listaaminen paheellisen sisällön mukaan sai alkunsa 1980-luvun puolivälissä Yhdysvalloissa. Tuolloin senaattorina toimineen Al Goren vaimo Tipper Gore käynnisti neljän muun poliitikon vaimon kanssa kampanjan, jolla rock-musiikki nostettiin tarkasteltavaksi.

Ensimmäiset PMRC:n (Parents Music Resource Center) listaamat artistit ja kappaleet olivat Princen "Darling Nikki", Sheena Eastonin "Sugar Walls" sekä Judas Priestin "Eat Me Alive".

1980-luvun alussa PMRC:n toiminta herätti voimasta närkästystä artistien keskuudessa, mutta musiikin siirryttyä entistä enemmän sähköiseen jakeluun merkintojen merkitys on vähentynyt huomattavasti.

Korjattu 24.11. 2014 klo 13:38: Korjattu ingressiin Kimmo Valtasen titteliksi markkinointijohtaja.

Lue seuraavaksi