1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tuolin tilalla kävelymatto – viraston kokeilu sai suursuosion

Kirjoitustyö päätteen äärellä kuulostaa äkkiseltään hommalta, jossa liikuntaa saavat korkeintaan sormet. Toisinkin voi olla. Tampereen virastotalolla on kokeiltu pari kuukautta huonetta, jossa työpöydän ääressä on kävelymatto.

terveys
Nainen kävelee kävelymatolla toimistopöydän edessä.
Viivi Virtasen jalat suihkivat Tampereen virastotalon kävelymatolla.Jouni Tanninen / Yle

Korotettavan pöydän ääressä näppäilee kannettavaa tietokonetta henkilöstöassistentti Viivi Virtanen. Samanaikaisesti hän kävelee rauhalliseen tahtiin jakojen alla rullaavalla matolla. Hänen mukaansa työskentelytapa tuntuu tosi hyvältä.

– Kuvittelisi, että kädet ja jalat eivät tällä tavalla pelaisi yhteen, mutta kummasti vain muutaman minuutin jälkeen raajat alkavat rullata samaan tahtiin.

Juoksumatosta ei voi tässä tapauksessa puhua, sillä suurin nopeus on vain pari kilometriä tunnissa.

Tampereen kaupungin virastotalolla työskennellään enimmäkseen avokonttorissa. Tämä syksynä on kuitenkin kokeiltu parin kuukauden ajan paikkaa, jossa työpöydän ääressä on kävelymatto – siis laite, jonka päällä voi kävellä paikallaan.

Kävelytyöpisteitä pitäisi saada lisää

Kävelymatto on virastotalolla sijoitettu ns. hiljaisen työn huoneeseen. Maton lisäksi huoneessa on jumppapallo, jota voi käyttää tuolin sijaan. Pallolla istuminen vaikuttaa vatsa-, selkä- ja jalkalihaksiin, koska aivan rentona istumalla pallon päällä ei pysy.

Palaute on ollut myönteistä. Eniten on toivottu isoa näyttöä nyt käytössä olevan pienen läppärikoneen tilalle.

Kokeilun taustalla ovat UKK-instituutin tutkimukset siitä, miten istumatyön haittoja voitaisiin vähentää.

Kävely- ja jumppapallotyön ei ole tarkoitus jäädä tähän kokeiluun, vaan Tampereen kaupungin muihinkin työpisteisiin toivotaan samankaltaisia laitteita. Päätöksiä ei vielä ole.

Lue seuraavaksi