1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokoomuksen Salolainen lyttää soidensuojeluohjelman jäädyttämisen: "Se oli virhe"

Kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) ei peittele pettymystään ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) päätökselle jäädyttää vuosia valmisteltu soidensuojeluohjelma. Luonnonsuojelijaksi tunnustautuva Salolainen suhtautuu epäillen myös Talvivaaran kaivostoiminnan jatkamiseen.

Kotimaan uutiset
SALOLAINEN PERTTI 20141124.jpg
Toimittajat Eero Mäntymaa ja Sannika Michelsson keskustelivat Salolaisen kanssa muun muassa luonnonsuojelusta, kokoomuksen alamäestä, sukupuolineutraalista avioliittolaista, sekä jumalasta.

Luonnonsuojelu on tärkeä asia Pertti Salolaiselle. Ei siten ole yllättävää, että hän kritisoi ympäristöministerin päätöstä, vaikka he puoluetovereita ovatkin.

– Se oli minulle ikävä asia, että näin kävi. Olin entisen ympäristöministeri Niinistön kanssa tästä puhunut ja näytti selvältä, että tämä voidaan tämän vaalikauden aikana toteuttaa.

Grahn-Laasonen perusteli päätöstä sillä, että hän halusi selvityttää mahdollisuuksia edetä suojelussa vapaaehtoisuuden pohjalta. Ministeri on viitannut METSO-ohjelmaan, josta on ministerin mukaan saatu hyviä kokemuksia. Salolainen ei niele perustelua.

– METSOhan on ollut aika lailla huono. Siinä ollaan jäljessä ohjelmasta ja siihen ei ole riittävästi varoja, Salolainen sanoo.

Salolainen toivoo, että ympäristöministeri pyörtää päätöksensä vielä tämän hallituskauden aikana.

– Päätös oli huono, ellei hän lähde korjaamaan sitä sillä lailla, että tämä asia saatetaan tämän vaalikauden loppuun mennessä satamaan.

Talvivaara huolestuttaa

Pääministeri Alexander Stubb on ilmoittanut, että hallitus "tekee kaikkensa", jotta kaivostoiminta Talvivaarassa voi jatkua. Salolainen suhtautuu ajatukseen varauksella.

– Siellä on valtavat vesialtaat täynnä erilaista myrkkyä sisältävää vettä. Jos nämä pääsevät vesistöön, katastrofi on täydellinen. Kaivostoimintaa voidaan jatkaa, jos näin saadaan ympäristövahingot pienemmiksi ja jos ympäristötuhot voidaan estää jatkossa, Salolainen pohtii.

– Mutta jo nyt on uhkaamassa niin paljon ympäristötuhoja, että pidän kyseenalaisena koko asiaa. Jo aiheutettujen ympäristötuhojen supistaminen vaatisi valtavan määrän rahaa, eikä siinä siltikään onnistuttaisi riittävästi, Salolainen jatkaa.

"Vanhankaupunginkosken padon voisi purkaa"

Salolainen sanoi mielipiteensä myös Helsingin Vanhankaupunginkosken patoon. Museoitua patoa on vaadittu purettavaksi, koska se estää vaelluskalojen nousun Vantaanjokea pitkin.

– Kyllä sen minun mielestäni voisi purkaa. Eihän se poistaisi niitä kauniita vanhoja teollisuusrakennuksia siitä ympäriltä.

Lue seuraavaksi