Ministeri Viitanen puolustaa demarinimitystä – "Taustalla on virkamiesten tekemä pitkä ja huolellinen kokonaisarviointi"

Yle Tampereen Nettistudiossa puhuttiin myös muun muassa poliittisten nuorisojärjestöjen avustusperusteista.

politiikka
Tampereen Nettistudiossa kansanedustaja Pia Viitanen (SDP).
Yle Tampereen Nettistudiossa vieraana kansanedustaja Pia Viitanen.

Tamperelainen kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd) puolustaa pitkän linjan demarin nimittämistä opetus- ja kulttuuriministeriön korkeaan virkaan.

Mediassa herätti viikonloppuna huomiota se, että nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtajaksi valittiin Kustannus Oy Demarin toimitusjohtaja Esko Ranto.

Vastaehdokkaana oli mm. ministeriön erittäin kokenut virkamies Harri Syväsalmi. Syväsalmen jääminen kakkoseksi ärsytti kokoomusta.

Kyllä virkaan valittiin paras henkilö.

Pia Viitanen

– Kyllä virkaan valittiin paras henkilö. Tässä on taustalla pitkä ja huolellinen virkamiesten tekemä kokonaisarviointi. Asiaan vaikutti Esko Rannon koulutus sekä erittäin pitkä työkokekemus, Yle Tampereen Nettistudiossa vieraillut Pia Viitanen sanoo.

– Hänellä on myös johtamiskokemusta niin yksityiseltä kuin julkiseltakin puolelta.

Viitasen mukaan ei ole ihme, että ehdokkailla on poliittista taustaa, kun tehtävä liittyy yhteiskunnallisten asioiden hoitoon.

– Harri Syväsalmella on kokoomustausta, Esko Ranto taas on sosialidemokraatti. Nimityksissä ei saa vaikuttaa negatiivisella tavalla, että ihminen on toiminut kansalaisjärjestöissä nimeltä poliittiset puolueet.

– Olen lähtenyt siitä, että pätevin ja paras valitaan, Pia Viitanen vakuuttaa.

Poliittisten nuorisojärjestöjen avustusperusteet uusiksi?

Nettistudiossa puhuttiin myös poliittisten nuorisojärjestöjen valtionavuista.

Korkein hallinto-oikeus palautti hiljattain Perussuomalaiset Nuoret ry:n avustukset vuodelle 2013 uuteen käsittelyyn opetusministeriössä. KHO:n mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö hylkäsi perussuomalaisten nuorisojärjestön avustushakemuksen osaksi väärin perustein.

Ministeriö perusteli tuen epäämistä muun muassa sillä, että järjestön näkemysten monikulttuurisuusasioissa on katsottu olevan ristiriidassa nuorisolain arvopohjan kanssa.

Ministeri Viitanen pitää avustusten jakoperusteita liian tulkinnanvaraisina.

– Haluan korostaa sitä, että mielipide ei missään nimessä saa vaikuttaa siihen, miten valtio antaa kansalaisjärjestölle rahaa. Mielipiteen vapaus kuuluu demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan. Mielestäni jokavuotinen keskustelu avustuksista on jo osoittanut sen, että kriteereissä on liikaa tulkinnanvaraa.

"Nuorten kansalaistoiminta tärkeää"

Uudistustarve on ilmeinen.

Pia Viitanen

– Uudistustarve on ilmeinen. Tarvitaan laajaa keskustelua nykyistä selkeämmästä tavasta jakaa avustuksia. Olen esittänyt toiveen, että kannattaisi kerätä yhteinen parlamentaarinen ryhmä miettimään kriteerejä, Viitanen sanoo.

KHO:n päätöksen jälkeen perussuomalaisnuoret esittivät, että valtion pitäisi ylipäätään vähentää poliittisten nuorisojärjestöjen rahallista tukemista.

Pia Viitanen ei ajatuksesta varauksetta innostu.

– Pitää muistaa, että nuorisojärjestöjä on hyvin paljon. On erilaisia harrastejärjestöjä sekä poliittisia järjestöjä. Yleisesti ottaen pitäisin avustusten puolta, koska on hyvin tärkeää, että nuoret osallistuvat kansalaistoiminaan.

– Se, paljonko ja minkälaista tukea jaetaan, mietitään sitten yhdessä ja avoimesti. Kansalaisjärjestötoiminta sinänsä on hyvin tärkeää, Viitanen sanoo.