Iranin ydinneuvottelut näyttävät kuivuvan kokoon

Neuvottelujen epäonnistuminen häämöttää. Vaikka neuvottelut ydinohjelmasta jatkuisivat myöhemmin, on epäonnistuminen paha pettymys neuvotteluihin osallistuneille ulkoministereille. Iran ei saisi helpotusta pakotteisiinsa.

Ulkomaat
Kiinan ulkoministeri Wang Yi ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry istuutumassa.
Kiinan ulkoministeri Wang Yi ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry istuutumassa.Epa / Ronald Zak

Iranin ja kuuden suurvallan väliset ydinteknologianeuvottelut näyttävät epäonnistuneen.

Neuvotteluista tulleiden epävirallisten tietojen mukaan osapuolet ovat todenneet, ettei tulosta saada aikaan ennen puolenyön määräaikaa. Osapuolet ovat alkaneet neuvotella, jatketaanko neuvotteluja ja jos, niin missä ja milloin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan pöydällä on ehdotus neuvottelujen jatkamisesta joulukuun puolivälissä mahdollisesti Persianlahden rantavaltiossa Omanissa tai Wienissä. Uutistoimisto AFP:n haastattelema diplomaattilähde pitää todennäköisenä, että uudet neuvottelut käydään joulukuussa.

Jos neuvottelutulokseen ei tänään päästä, lykkäytynee myös Iranin mahdollisuus saada helpotuksia sitä vastaan asetettuihin pakotteisiin.

Epäonnistuminen on nöyryytys neuvotteluihin osallistuneille ulkoministereille. Paikalla Wienissä ovat olleet USA:n, Kiinan, Venäjän ja Britannian ulkoministerit, eli John Kerry, Wang Yi, Sergei Lavrov ja Philip Hammond. Irania on edustanut ulkoministeri Javad Zarif.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus