1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

KRP epäilee netissä kultaharkkoja kaupannutta Emgoldexiä pyramidipeliksi

Emgoldexin asiakkaille on luvattu, että he voivat kasvattaa ostamansa kullan määrää paitsi maksamalla yhtiölle lisää rahaa, myös hankkimalla sille uusia asiakkaita.

A-studio
nettisivu
emgoldex.com

Ylen A-studio kertoi helmikuussa kultaharkkoja myyvästä Emgoldex-nimisestä verkostomarkkinointiyhtiöstä. Kun asiakas oli ostanut kultaa 7 000 eurolla, hän saattoi yhtiön mukaan kasvattaa kullan määrää maksamalla yhtiölle lisää rahaa tai hankkimalla sille uusia asiakkaita.

Keskusrikospoliisi (KRP) aloitti esitutkinnan Emgoldexin toiminnasta huhtikuussa, ja se on nyt saatu päätökseen.

Keskusrikospoliisin mukaan on syytä epäillä, että Emgoldexin toiminta on rahankeräyslaissa kielletty pyramidipeli. Pyramidipelissä palkkioita maksetaan aiemmin mukaan tulleille asiakkaille myöhemmin tulevien liittymismaksuista. Pelin järjestäminen Suomessa on rangaistava rahankeräysrikoksena.

Yhtiö kertoi A-studiolle helmikuussa, että sillä oli noin 2 000 suomalaista asiakasta. He saattavat nyt joutua esitutkinnan kohteiksi rahankeräysrikoksesta epäiltyinä tai, jos heidän sijoittamiensa summien ja saamiensa tuottojen erotuksesta on muodostunut rikoksen tuottamaa taloudellista hyötyä.

KRP:n mukaan yhtiön ilmoitusten perusteella todellisesta kullan varastoinnista ei ole saatu tarkempaa selvitystä. Yhtiön edustaja Euroopassa ei ole esittänyt toimintaa johtavasta henkilöstä niin yksilöityjä tietoja, että voitaisiin selvittää, onko henkilö olemassa. Järjestäjää ei ole tavoitettu kuulusteltavaksi epäiltynä rahankeräysrikoksesta.

Emgoldex Trade DMCC -yhtiön kotipaikka on nykyisin Dubaissa Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Yhtiöllä on Saksassa virtuaalitoimisto, ja sihteeristö vastaanottaa yhtiön nimissä puheluita ja postia. Vakituisia toimitiloja ei ole, ja yhtiön yhteyshenkilö hakee postin kerran kuukaudessa tai kahdessa.

Lue seuraavaksi