1. yle.fi
  2. Uutiset

Jope Ruonansuu: Kekkosen aikana ravintolassa osattiin käyttäytyä

Jope Ruonansuu aloitti viihdyttäjän uransa pikkujouluissa 34 vuotta sitten. 80-luvun alun kiihkeimpinä vuosina Ruonansuu olisi pikkujouluaikaan tarvinnut helikopterin ehtiäkseen keikalle edes lähes kaikkialle, minne pyydettiin.

viihde
Jope Ruonansuu.
Yle

Imitaattori Jope Ruonansuu perheineen asuu nykyään Heinolassa. Sieltä käsin Jope tekee ympäri maata kansannauratuskeikkojaan, viimeksi mies esiintyi pikkujoulukansalle viikonloppuna Rovaniemellä.

Myös kotona Heinolassa on jo viritelty joulutunnelmia.

– Yhtenä päivänä yritettiin pitää muka pikkujoulu pojan kanssa. Vaimo laittoi kynttilöitä ja sitten se meni autoilla leikkimiseksi. Eli kyllä, olen päässyt osalliseksi pikkujouluista, Jope sanoo.

Kekkos-ajan ravintolamoraali

Jope Ruonansuu on ehtinyt viihdyttää suomalaisia jo vuosikymmenet. Ensimmäisestä keikasta, tikkakerhon pikkujouluista, tulee pian kuluneeksi 34 vuotta. Noihin vuosiin on mahtunut melkoinen määrä muitakin pikkujouluja.

Vertaa tähän päivään: kun nuoriso lähtee sinne kello 12 örveltämään, niin huhheijaa.

Jope Ruonansuu

Firmojen joulukarkeloita ei enää kuitenkaan järjestetä likimainkaan samaan tahtiin kuin Jopen uran alkuvuosikymmenillä 80- ja 90-luvuilla.

– Varsinkin 80-luvun alussa pikkujoulukeikkaa tehtiin ja paljon. Olisi pitänyt olla helikopteri, että kiivaimpina päivinä olisi kerennyt käymään useamman keikan.

Suomalainen juhlimiskulttuuri on muuttunut laajemminkin – meno nykyään on melko toisenlaista kuin 80-luvun alkuvuosina.

– Se oli vähän jännää aikaa, silloin näkyi vielä se Kekkosen aika ja se kaikki moraali ravintolakäyttäytymisessä. Se näkyi ihan selvästi. Ravintolassa piti osata käyttäytyä, valomerkki tuli yleensä puoli yhdeltä ja ihmiset lähtivät ravintolaan jo hyvissä ajoin kuuden-seitsemän aikaan lauantai-iltana, Jope muistelee.

Kekkos-vuosien jälkeen myös ravintolapukeutuminen on muuttunut melkoisesti.

– Naiset olivat pukeutuneita ja kyllä miehilläkin oli monesti puvut päällä. Vertaa tähän päivään: kun nuoriso lähtee sinne kello 12 örveltämään, niin huhheijaa, Jope Ruonansuu sanoo.

Esiintyminen on huumetta Jopen sielulle

Viihteen monitoimimiehen uraan on mahtunut myös hetkiä, jolloin koko homma on tehnyt mieli jättää sikseen.

Rupeavat nuo vitsit olemaan aika tuttuja vissiin jo ihmisille. Olisikohan syytä kirjoittaa vähän jo uusia?

Jope Ruonansuu

– On. Ja nyt poistunkin keväällä estradeilta puoleksi vuodeksi ihan vaan levähtääkseni. Ja vähän myös senkin takia, että pitää näitä uusia kujeita alkaa pikkuhiljaa miettiä. Rupeavat nuo vitsit olemaan aika tuttuja vissiin jo ihmisille. Olisikohan syytä kirjoittaa vähän jo uusia, Jope pohtii.

Tauon myötä myös levynteosta saattaa taas tulla ajankohtaista. Levyttämistä imitaattori ei viime aikoina ole pahemmin joutanut miettiä.

– Ennen sekin oli sellaista, että kun levyn sai julkaistua, oli kauhea kiire miettiä jo seuraavaa. Mutta nyt on hyvä, kun ei ole kiirettä mihinkään. Semmoista se on, kun täyttää 50.

Jope uskoo, että lepo ja tauko tekevät hyvää luovuudelle.

– Se on kuin kovalevy tuolla päässä: sinne pitää välillä formatoida enemmän nollia kuin ykkösiä.

Pian alkava tauko tarkoittaa Jopelle samalla myös väliaikaisia jäähyväisiä sille, mihin on koukussa.

– Onko se nyt törkeä vertaus, jos esiintymistä vertaa huumeisiin? Se on huumetta sielulle. Hyvässä mielessä. Esiintyminen on sellainen koukku, että kun saat yleisömassan mukaan ja innokkaasti nauramaan ja taputtamaan takaisin lavalle, niin ai että... Sen jälkeinen olotila on niin huima, että sen ymmärtää vain toinen ihminen, joka tekee vastaavanlaista hommaa.

Lue seuraavaksi