1. yle.fi
  2. Uutiset

Sveitsiläismuseo ottaa vastaan kiistellyn natsiajan taidekokoelman

Cornelius Gurlitt testamenttasi Bernin taidemuseolle satojen miljoonien eurojen arvoisen kokoelman, jonka teoksista osan epäillään olevan juutalaisilta ryöstettyjä. Museo lupaa työskennellä yhdessä Saksan viranomaisten kanssa sen varmistamiseksi ryöstetyt teokset palautetaan omistajilleen.

kulttuuri
Bernin taidemuseo.
Bernin taidemuseo.Gan Ehrenzeller / EPA

Bernin taidemuseo on ilmoittanut hyväksyvänsä natsiajalta peräisin olevan kiistellyn taidekokoelman, jonka saksalainen taidekauppias Cornelius Gurlitt testamenttasi sveitsiläismuseolle.

Satojen miljoonien eurojen arvoiseksi uskotussa kokoelmassa on yli tuhat taideteosta, joukossa muun muassa Picasson, Monet´n ja Chagallin teoksia.

Gurlitt peri kokoelman taidekauppiasisältään, joka oli saanuti teokset haltuunsa 1930- ja 1940-luvulla. Poliisi löysi kokoelman verotutkinnan yhteydessä Münchenissä vuonna 2012 ja se nousi julkisuuteen vasta viime vuonna.

Monien Gurlittin hallussa olleiden teosten epäillään olevan peräisin natsiaikana omaisuutensa menettäneiltä juutalaisilta.

Museon edustaja Christoph Schäublin lupaa työskennellä yhdessä Saksan viranomaisten kanssa sen varmistamiseksi, että kaikki kokoelmassa olevat ryöstetyt teokset palautetaan omistajilleen.

Gurlitt kuoli toukokuussa. Hieman ennen kuolemaansa hän sopi Saksan hallituksen kanssa teosten alkuperän selvittämisestä ja Baijerin osavaltion oikeusministeriön mukaan sopimus sitoo Gurlittin perillisiä.

Saksan viranomaiset ovat takavarikoineet teokset. Heidän mukaansa teokset jäävät Saksaan, kunnes niiden alkuperä on selvitetty.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi