1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Omaishoitajan voi olla vaikea päästää irti – "Joskus ainoa vaihtoehto pelastaa oma elämä"

Luopuminen läheisestä hoidettavasta on hankalaa – oli sitten kyseessä esimerkiksi oma lapsi tai puoliso. Erja Laikio Omaisena edelleen -yhdistyksestä muistuttaa, että muutos voi kuitenkin olla myös mahdollisuus.

Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle

– Toki luopuminen on kipeä prosessi, joka herättää voimakkaita tunteita. Voi kuitenkin olla, että luopuminen mahdollistaa oman elämän. Joissakin tapauksissa täysin uupuneena ja nurkkaan ahdettuna ainoa vaihtoehto voi olla oman elämän pelastaminen, Omaisena edelleen -yhdistyksessä omaisyhteistyön ohjaajana toimiva Laikio sanoo.

Lopullisen ratkaisun tekeminen hoidettavan muuttamisesta esimerkiksi palvelu- tai hoitokotiin on usein hankalaa. Lakio toteaakin, että tutkimusten mukaan yksi elämänkaaren kuormittavimmista tilanteista on omasta kodista uuteen paikkaan siirtyminen. Hänen mukaansa päätöksen tekeminen on sitä helpompaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa siitä aletaan keskustella.

Lakio muistuttaa, että omaishoitajuudesta luopuminen ei tarkoita ihmisten välisen tunnesiteen katkeamista.

– Läheinen luopuu ainoastaan hoitovastuusta, mutta parisuhde tai ihmissuhde voi jatkua aivan samanlaisena.

Lopuksi hän vielä vertaa hoitajien jaksamista.

– Hoitokodissa noin 8 tuntia töissä oleva on eri tavalla virkeä kuin 24 tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa apuna oleva omaishoitaja.