1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjailija Tuula-Liina Varis: "Kirjailijoilla halutaan teettää paljon ilmaistyötä"

Tuula-Liina Varis on tunnustettu tekijä, profeetta myös omalla maallaan. Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri palkitsi Variksen hiljattain muun muassa ansioistaan Joensuun kirjallisuustapahtuman toteuttajana. Varis on luotsannut kuusi vuotta Suomen Kirjailijaliittoa, ja vaikka hän nyt jättää puheenjohtajan pestinsä, puheet kirjailijan asemasta tuskin jäävät tähän.

Kirjailija Tuula-Liina Varis kotinsa työhuoneessa Joensuussa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Suomen Kirjailijaliiton teettämässä kirjamerkissä kuvataan sarjakuvamaiseen tyyliin pieni pala kirjailijan elämää. Kirjailijalle tarjotaan työtä, ja palkaksi luvataan mainetta ja kunniaa.

– Jos ajattelen jotain tapahtumia, niin ei kukaan nurise siitä, että valomies saa rahansa tai lipunmyyjä saa rahansa. Mutta kirjailijasta koetaan, että sen pitäisi olla tapahtumassa ilmaiseksi. Yritämme kampanjassamme saada vähän huumorinkin varjolla järjestäjät ymmärtämään, että kirjailijankin pitää syödä ruokaa, eikä mainetta ja kunniaa, toteaa kirjailija Tuula-Liina Varis.

Kirjailijankin pitää syödä ruokaa, eikä mainetta ja kunniaa.

Tuula-Liina Varis

– Kirjailijoilla halutaan teettää paljon ilmaistyötä, sanotaan, että se on osa markkinointia, kuvailee kuusi vuotta kirjailijoiden etua Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana ajanut Varis.

Hänen arvionsa mukaan Suomessa on kymmenkunta kirjailijaa, jotka elävät puhtaasti kirjojensa tuotolla. Moni turvautuu kakkosammattinsa, joukossa on lääkäreitä, arkkitehtejä, suomentajia, toimittajia. Kirjailijat vetävät kirjoittajakursseja ja naputtelevat esimerkiksi kritiikkejä. Ovat Tuula-Liina Variksen sanojen mukaan suoranaisia silpputyön mestareita.

Ilmaisu palkitsee tekijän

Kirjailijoiden apurahat ovat tosiasiallisesti, elinkustannukset huomioon ottaen alemmalla tasolla kuin 1970-luvulla. Huoli on paitsi toimeentulosta, myös kirjastojen kirjahankinnoista.

– Toivon, ettei niistä tule ihan viihdekeskuksia, ettei se ainakaan tapahdu kirjallisuuden kustannuksella. En ole saanut selville, että kun nyt halutaan skeittilautoja, suksia ja naamiaisasuja, niin mistä ne rahat otetaan. Jos ne menevät kirjallisuuden hankintarahoista, niin se on kyllä katastrofaalista.

Toivon, ettei niistä tule ihan viihdekeskuksia.

Tuula-Liina Varis

Tuula-Liina Varis sanoo, ettei hän ollut aikanaan koulussa kiinnostunut muusta kuin kirjoittamisesta ja lukemisesta, ettei hän kuvitellut itselleen mitään ammattia. Tie vei yliopistoon, mutta journalismi kutsui ennen lopputyötä. Työ palkitsee tekijänsä, vaikka toimentulo olisikin tiukan työn takana.

– Se on niin hienoa työtä. Se palkitsevuus on sisäistä palkitsevuutta, onnistut ilmaisemaan sen, minkä haluat ilmaista.