Lukijat kauneusalan terveysriskeistä: Rakennekynsien ja ripsipidennysten teko vetokaapissa herättäisi – myös asiakkaat

Ylen lukijat ihmettelevät, miksi kauneushoidoissa saa käyttää ongelmalliseksi todettuja kemikaaleja. Kauneusalalla käytettävien vahvojen aineiden on todettu aiheuttavan oireita yhä useammalle alan tekijälle.

Osallistu
Irtoripsiä asennetaan
Yle / Lasse Laitinen

Kysyimme lukijoilta, huolestuttavatko kauneustuotteiden kemikaalit. Monia huolestuttavat.

Lukijat ihmettelevät, miten on mahdollista, että oireilua aiheuttavia aineita saa käyttää – tai miksi kukaan suostuu käyttämään niitä. Suuri osa lukijoista myös kyseenalaistaa esimerkiksi ripsienpidennysten tai rakennekynsien tarpeellisuuden.

Esimerkiksi rakennekynsissä ja ripsiliimoissa käytettävä akrylaatti aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia kauneusalan tekijöille.

– Ei huoleta. Ovat täysin tarpeettomia tuotteita, joita ilman pärjää hyvin. Tietysti nämä ammattilaiset säälittävät. Ammatinvaihtokaan ei lama-aikana ole ihan helppo juttu, kirjoittaa nimimerkki Ei ole pakko käyttää.

– Oma luottokampaajani/kauneushoitajani on ottanut jo ajat sitten toisen kannan. Hän kieltäytyy muun muassa laittamasta kestovärjäyksiä, permanentteja ja kemikaalikäsittelyjä alle 16-vuotiaille. Kynsien hoidon ja lakkauksen kyllä saa, K_emikaaliköyhä kampaaja_ pohtii.

NimimerkkiInsinööri ihmetteleekysyy, miksi kauneussalongeissa ei vaadita yhtä järeitä turvallisuusvarusteluja, esimerkiksi imureita ja tuulikaappeja, kuin teollisuudessa.

Ovat täysin tarpeettomia tuotteita, joita ilman pärjää hyvin. Tietysti nämä ammattilaiset säälittävät.

Nimimerkki Ei ole pakko käyttää

– Ilmeisesti maksavat liikaa, kun työsuojelu ei ole määrännyt pakolliseksi. Oudointa ongelmassa on se, että sama akrylaatti aiheutti samoja ongelmia parikymmentä vuotta sitten hammashoitajille. Siellä ongelma on jo ratkaistu. Miksi tästä ei opittu? Miksi samat virheet piti toistaa kauneudenhoidossa? Aineen vaarallisuus ei varmasti tullut yllätyksenä kenellekään asiantuntijalle.

– Olisikin ihan hyvä herätys myös asiakkaille, että rakennekynnet ja ripset tehtäisiin vetokaapissa. Ehkä asiakaskin miettisi kahdesti, millaisia myrkkyjä on itseensä ymppäämässä, kirjoittaa Lissukka.

"Ei mitään tekemistä kauneuden kanssa"

Lukijat huomauttavat, että kemikaalit aiheuttavat ongelmia muuallakin kuin kauneusalalla.

– Ei tarvitse kuin mennä halpatuontitavaran kauppaan, niin kurkkua alkaa kutittaa ja silmiä kuivaa. En voi ymmärtää, miten niissä voi kukaan työskennellä kahdeksan tuntia: avata laatikoita ja järjestää hyllyjä. Niissä myrkky todella haisee, nimimerkkiEi ainoastaan kauneusalakirjoittaa.

Miksi tästä ei opittu? Miksi samat virheet piti toistaa kauneudenhoidossa?

Nimimerkki Insinööri ihmettelee

– Minusta terveydelle haitalliset aineet pitäisi rajata pois ja vaatia parempia vaihtoehtoja. Ripset ja kynnet ovat kuitenkin monelle arkipäivää, vaikka itse en niitä juuri kenellekään laita terveysriskien vuoksi, Kauneusalalla-nimimerkki huomauttaa.

Lukijat pohtivat, että jos kauneusalan tekijät altistuvat kemikaaleille, mitä käy asiakkaille. Monen mielestä terveyshaittoja aiheuttavat aineet pitäisi kieltää.

– Akrylaatithan menevät asiakkaan iholle. Mitä useammin joku haluaa rakennekynsiä, ripsiä yms., sitä enemmän myrkkyjä hänen elimistöönsä ajautuu. Sitä paitsi, muoviset tekokynnet ja luonnottomat barbinuken räpsyttimet silmissä näyttävät aina naurettavalta. Niillä ei ole mitään tekemistä kauneuden kanssa, kirjoittaa nimimerkki Luomua.

– Olenkin ihmetellyt, miten kauan tämä järjetön turhamaisuus jatkuu. Miksei riitä pelkkä ripsiväri, tavallinen kynsilakka jne., jos pitää koristella itseään? Luomuneito sanoo.

– Toivottavasti tästä ongelmasta puhutaan ja aineisiin saadaan kontrolli, hän lisää.

"Eikö suurin vastuu ole niillä, jotka tököttejä kehoonsa työntävät"

Entinen maalari huomauttaa, että suojautua täytyy alalla kuin alalla uusien aineiden tullessa markkinoille.

– Kymmenen, kahdenkymmenen vuoden jälkeen vasta tulevat ongelmat käytännössä laajemmin esille. Aikanaan myös rakennusmaalauksessa tulivat akrylaattimaalit ja lateksimaalit liuotinmaalien tilalle näiden aiheuttamien terveyshaittojen takia. Tällöin sairastuivat maalarit akrylaattiallergioihin.

Kymmenen, kahdenkymmenen vuoden jälkeen vasta tulevat ongelmat käytännössä laajemmin esille.

Nimimerkki Entinen maalari

Osa lukijoista peräänkuuluttaa paitsi kosmetiikkateollisuuden myös tekijöiden vastuuta.

– Eikö suurin vastuu ole niillä, jotka tököttejä kehoonsa työntävät. Ns. ammattilaisilla lienee niin ikään järki päässä, mihin kouluttautuvat. Käytön rajaamisyritykset ovat lisäksi täysin turhia: jos kotimaasta ei saa aineita ja tarvikkeita, verkosta saa, nimimerkki _Äly hoi elä jätä _kirjoittaa.

Ex-asiakas kertoo ripsipidennyksistä ja rakennekynsistä oman kokemuksensa. Hän on kokeillut kumpaakin kerran.

– Toista kertaa ei tullut kummassakaan tapauksessa, koska huurut olivat sitä luokkaa, että järkikin jo sanoo, että niiden säännöllisestä hengittämisestä ei voi tulla muuta kuin ongelmia.