SPR:n vapaaehtoisille kysyntää myös kauppakavereina

SPR:n ja MLL:n paikalliset toimijat ovat pyörittäneet evankelisseurakunnan sekä helluntaiseurakunnan vapaaehtoisten kanssa noin puoli vuotta ylijäämäruuanjakelua Kemissä. SPR:n Lapin piirin Sirkka-Liisa Kellokumpu sanoo heidän vapaaehtoisia työllistävän myös avustajarenkaan, josta voi tilata kaverin kauppareissulle. Molemmille toiminnoille yhteistä on avuntarpeen ilmoittaminen etukäteen.

Punainen Risti
Avustuskasseja kylmäkaapissa
Kati Siponmaa / Yle

Sosiaalipalvelutoiminnan suunnittelija Sirkka-Liisa Kellokumpu kertoo keväällä 2014 alkaneen ylijäämäruuan jakelun piirissä olevan jo lähes kaikki Kemin kaupat.

– Kaupat lahjoittavat edelleen lahjoitettavaksi tuotteita, joissa on parasta ennen-päiväys lähellä, Kellokumpu kertaa toimintaideaa.

Hänen mukaansa vapaaehtoisia ruoka-avun jakelun järjestämisessä on yhteensä yli 20.

– MLL on vahvana toimijana tässä ja mukana on meidän lisäksemme evankelisluterilainen ja helluntaiseurakunta. Tämä on konkreettista auttamista ja siksi se on vapaaehtoisille mieleistä.

Sopiva väli

Kellokummun mukaan vapaaehtoiset ovat pitäneet kahden viikon välein tapahtuvaa jakelua sopivana.

– Se on tarpeeksi harvoin, että aika riittää toiminnan pyörittämiseen. Vapaaehtoiset myös kuljettavat ruokia omalla kustannuksellaan.

Seuraava ylijäämäruuan jakelu on 8. joulukuuta ja ruokakassin saajille ilmoitetaan tekstiviestillä avustustuksen noutamisesta.

Ennen jakopäivää vapaaehtoiset ottavat puhelimitse tietoja avuntarvitsoiden määristä. Edellisenä torstaina ja perjantaina 9-11 vapaaehtoiset vastaavat numerosta 040 744 09 48.

Avustajarengas auttaa pikkuasioinnissa

Toinen puhelinpäivystys SPR:n pyörittämänä on keskiviikkoaamuisin.

– SPR:n avustajarengas on toiminut säännöllisesti vuodesta 2012. Siinä on 11 vapaaehtoista remmissä ja he vastaavat puhelimeen ja lähtevät iäkkäämmän ihmisen kaveriksi vaikka hammaslääkäriin, Kellokumpu kertoo.

Avustajarengasta pyöritetään yhteistyössä Kemin kotipalvelun kanssa ja sitäkin kautta tulee avunpyyntöjä asiointikavereiksi. Kellokumpu kertoo vapaaehtoisilla olleen 5-7 keikkaa viikossa.

– Autettavat ovat joko kotona tai palvelutaloissa asuvia iäkkäämpiä ihmisiä, jotka tarvivat kaveria asioille. Autettavalla voi olla vaikeuksia liikkua tai muistisairautta.

Vapaaehtoiset vastaavat keskiviikkoisin 9-11 numerossa 045 123 8801. Heitä voi pyytää asiointikaveriksi maksutta.