Kovaa painetta kansanedustajille ennen avioliittolain ratkaisua

Kansanedustajiin vaikutetaan poikkeuksellisen voimakkaasti ennen tulevaa äänestystä niin sanotusta sukupuolineutraalista avioliittolaista. Eduskunta päättää lopullisesti perjantaina, voivatko samaa sukupuolta olevat mennä avioliittoon keskenään.

kansanedustajat
Arto Veräjänkorva haastatteli Keskustan Tapani Tölliä (vas.) ja Vasemmistoliiton Risto Kalliorinnettä.
Arto Veräjänkorva haastatteli Keskustan Tapani Tölliä (kuvassa vasemmalla) ja Vasemmistoliiton Risto Kalliorinnettä (kuvassa oikealla) aiheista: 0:30 Puolueet satuhahmoina –nettikysely, 3:00 Sote-uudistus haastavaa viedä läpi, 7:50 Sukupuolineutraalin avioliittolain ympärillä voimakasta kansanedustajien painostusta, 11:20 Onko Suomella varaa elvyttää lisää lainarahalla.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoa pidetään puolueissa niin sanottuna omantunnonkysymyksenä, jossa ei vaadita ryhmäkuria. Monissa eduskuntaryhmissä on täysin vastakkaisia kantoja asiaan. Lakivaliokunta torppasi kansalaisaloitteeseen perustuvan mietinnön täpärästi 9-8.

Yle Oulun maanantaisen nettistudion vieraat kertovat kansalaisten painostuksen olevan nyt poikkeuksellisen kovaa. Täysistunnon ratkaisevasta äänestyksestä perjantaina ennakoidaan täpärää.

– Päivittäin tulee runsaasti asiasta sähköpostia. Suuntaan ja toiseeen, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) kertoo.

Myös Keskustan eduskuntaryhmän uskotaan jakautuvan äänestyksessä.

– Minulla on se käsitys, että suurin osa keskustalaisista äänestää perinteisen avioliittokäsityksen puolesta.Oma kantani on hyvin selvä, mielestäni avioliitto on miehen ja naisen välinen. Minusta tässä ei ole kysymys tasa-arvosta, Tapani Tölli sanoo.

"Sähköpostitulva on valtava"

Vasemmistoliiton kansanedustaja Risto Kalliorinne kertoo, että myös häneen vaikutetaan molempien mielipiteiden puolesta voimakkaasti.

– Sähköpostitulva on ihan valtavaa, jos niitä lukisi ja kaikkiin vastaisi, saisi olla ihan niillä töin, Risto Kalliorinne huokaisee.

– Seksuaalivähemmistöjä ja heidän parisuhteitaan on ollut aina. Minusta heillä voi olla sama oikeus mennä naimisiin kuin kenellä tahansa muullakin.

Tapani Töllin ja Risto Kalliorinteen haastattelu Yle Oulun nettistudiossa sisältää myös seuraavat aiheet: Puolueet satuhahmoina -nettiäänestys, onko Suomella varaa ottaa lisää lainaa elvytykseen sekä sote-uudistuksen vaikeudet.