1. yle.fi
  2. Uutiset

Erdoğan: Naisten ja miesten välinen tasa-arvo on vastoin luontoa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on jälleen kohauttanut naisten tasa-arvoa vähättelevillä lausunnoillaan. Erdoğanin mukaan naisten päätehtävä on synnyttää, eikä naisten kuulu tehdä samanlaisia töitä kuin miesten.

Ulkomaat
Recep Tayyip Erdoğan.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.Yoan Valat / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on hätkäyttänyt lausunnollaan, jonka mukaan naisten ja miesten välinen tasa-arvo on vastoin luonnonlakeja. Puhuessaan maanantaina naisten oikeuksia käsittelevässä huippukokouksessa Erdoğan sanoi, että feministit ovat hylänneet äitiyden.

– Uskontomme on määritellyt naisen aseman, joka on käytännössä äitiys. Jotkut voivat ymmärtää tämän, mutta toiset eivät. Tätä on mahdotonta selittää feministeille, koska he eivät hyväksy äitiyden konseptia, Erdoğan sanoi.

Erdoğanin mukaan naisia ja miehiä ei voi kohdella tasapuolisesti, koska se on ihmisluontoa vastaan.

– Heidän luonteenpiirteensä, tapansa ja fyysinen puolensa ovat erilaisia. Mies ei voi esimerkiksi imettää lasta, Erdoğan selvittää.

Hän vertasi kommunistihallintoa epäonnistuneena esimerkkinä luonnollisen naisten ja miesten välisen tehtävänjaon rikkomisesta.

– Naisia ei voi laittaa tekemään kaikkea sellaista työtä, mitä miehet tekevät, niin kuin epäonnistuneessa kommunistihallinnossa yritettiin tehdä. Naisia ei voi laittaa esimerkiksi kaivamaan sontaa, se on vastoin heidän herkkää luontoaan.

Erdoğan ilmeisesti viittasi toisen maailmansodan jälkeisiin kommunistisiin valtioihin, joissa naiset alkoivat tehdä raskasta ruumiillista työtä tehtaissa ja rupesivat toimimaan muissa tyypillisissä miesten töissä, kuten raitiovaununkuljettajina.

Vahvasti islamistitaustaista Erdoğanin hallitusta on jo pitkään syytetty pyrkimyksistä rajoittaa naisten oikeuksia. Erdoğan on esimerkiksi ilmoittanut, että jokaisen turkkilaisen naisen pitäisi synnyttää kolme lasta ja että oikeuksia katumuspillereihin ja aborttiin pitäisi rajoittaa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi