Irti oravanpyörästä – luonnon keskelle muuttava ei erakoidu

Sotkamon lukion vararehtori on tekemässä isoa valintaa elämässään. Taajaman palvelut teattereineen ja kahvioineen vaihtuvat ensi vuonna erämaan rauhaan. Suomussalmen Juntusrannasta on pitkä matka kaikkialle, mutta luonto on lähellä.

Kotimaa
Nainen kohentaa puu-uunin hiilloksia.
Jarno Kela

Luonto on aina ollut lähellä sotkamolaisen Julia Pohjanoja-Kelan sydäntä. Vuodenvaihteen jälkeen luonto korvaa käytännössä kokonaan nykyisen hälinän taajamassa. Ensimmäistä lastaan odottava Pohjanoja-Kela muuttaa lapsen syntymän jälkeen Sotkamosta Suomussalmen Juntusrantaan miehensä vanhaan mummolaan.

– Talon remontti on lähes valmis. Sitten se on menoa. Onhan tämä vähän vastavirtaan menoa, mutta miksi ei. Luonto on aina ollut minulle tärkeä, nyt pääsen nauttimaan siitä todenteolla.

Pitkät matkat toki mietityttävät etukäteen.

Minä pääsen näkemään ja kokemaan luonnon ihan eri tavalla.

Julia Pohjanoja-Kela

– Jos vauvalle tai meille sattuu jotain, matkaa Kuusamon terveysaseman päivystykseen tulee 140 kilometriä. Se on kokeiltu, ja voin vakuuttaa sen myös tuntuvan pitkältä. Samoin pitää totutella siihen, että kauppalistaa joutuu suunnittelemaan vähän pidemmällä tähtäimellä, sillä täydennystä ei löydy aivan nurkan takaa.

Plussia on miinuksia enemmän

Pohjanoja-Kela laskee, että muutto maalle pitää hänelle sisällään enemmän positiivisia, kuin negatiivisia puolia.

Talo maalla.
Suomussalmen Juntusrannan kodista tulee Julia Pohjanoja-Kelalle äitiysloman myötä pysyvämpi.Jarno Kela

– Ei tässä minulle mitään isoa hyppyä ole tulossa. Olen kotoisin Oulun läheltä, ja muuttoni Sotkamoon oli ainakin sukulaisten mielestä muutto pitkän matkan päähän. Nyt minä saan matkan päälle luonnon, hyvää ruokaa ja kyllä se netti perukassakin toimii.

Onhan tämä vähän vastavirtaan menoa, mutta miksi ei.

Julia Pohjanoja-Kela

Luonto on lähellä Sotkamossakin, mutta perukassa luonto tulee vieläkin lähemmäs.

– Esimerkiksi revontulet, niistä puhutaan Sotkamossakin mutta Juntusrannalla ne näkyvät aivan toisella tavalla.

Tarvitaanko kakkosasunto?

Julia Pohjanoja-Kela tapasi eräopas-miehensä kaksi vuotta sitten karhunkatselukojulla. Sen jälkeen kaikki liikenevä aika on kulunut Suomussalmella, joten muuttokaan ei ole mikään hetken mielijohde. Vaikka muutos on nyt iso, parin vuoden päästä Julia on jälleen päätösten edessä.

– Vanhempainloman jälkeen työt odottavat Sotkamon lukiossa, asioita täytyy sitten ynnätä. Yksi vaihtoehto on pitää työn takia asunto myöskin Sotkamossa, sillä päivittäin kuljettavaksi matka on turhan pitkä.

Nainen luistelee järven jäällä.
Jarno Kela

Se, että joka paikkaan on pitkä matka, ei tarkoita kuitenkaan eristäytymistä.

– Minä pääsen näkemään ja kokemaan luonnon ihan eri tavalla, toisaalta illalla pirtissä voidaan nauttia uusimmista elokuvista netin kautta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus