Älä sokaise naapureita ja ohikulkijoita – tyylikäs ulkovalaistus voi syntyä pikkurahalla

Kotipihan valaiseminen laajentaa elinpiiriä pimeänä talviaikana. Pienikin valo riittää. Watit ja eurot eivät katoa taivaalle, kun valot on kohdistettu oikein.

ilmiöt
Valaistussuunnittelija Elisa Hillgén.
Valaistussuunnittelija Elisa Hillgén.Maria Bonnor / Yle

Oma piha, pimeys ja rajallinen määrä rahaa ulkovalaistuksen hankkimiseen. Mikkeliläinen valaistussuunnittelija Elisa Hillgén kertoo, mihin valot ja eurot kannattaa suunnata.

– Kannattaa aloittaa miettimällä, että missä valoa tarvitsee. Mitkä ovat tärkeitä paikkoja, joita haluaa korostaa tai missä on jätekatoksia tai kulkuväyliä, joita haluaa valaista. Kannattaa kohdentaa valaistus sinne, missä sitä tarvitaan.

Jos ulkovalaistukseen on varaa panostaa, kannustaa Elisa Hillgén tekemään hienoimman mahdollisen.

– Pihasta voi poimia joitain erikoisia asioita, mitä haluaa korostaa, kallioita, puita tai istutuksia. Monet valaisee esimerkiksi suihkulähteitä. Samoin portaikot, laiturit ja kaiteet, niihin voi integroida valaistuksen. Omannäköisiä ratkaisuja lähtisin tekemään.

Kausivalot saa viritettyä hankalaankin paikkaan

Ulkovalaisimia löytyy nykyisin joka lähtöön. Perinteisten pylväs- ja seinävalaisinten lisäksi ulos voi hankkia esimerkiksi jalka- ja pöytälamppuja.

– Ulos on olemassa erilaisia pöytä- ja lattiamalleja, joissa on oma välijohto. Töpseli vain seinään ja valaisinta voi liikutella.

Sisäkäyttöön tarkoitettua valaisinta ei pidä terassille tai parvekkeelle viritellä, koska ulkokäytössä olevan valaisimen ja kaapeleiden pitää kestää kosteutta.

Pihan tai parvekkeen valaistuksessa voi hyödyntää myös ulkokäyttöön tarkoitettuja kausivaloja.

– Niillä saa aikaan tosi hauskojakin juttuja. Kausivalojen ei tarvitse olla jouluisia, vaan ne voi olla tuomassa tunnelmaa jo syksyn pimeyteen. Parvekkeet, terassit, kaiteet, puut ja pensaat on paikkoja, joihin niitä kannattaa kiinnittää. Jos on hankalia paikkoja, joihin ei saa vietyä sähköjä, niin löytyy myös patterikäyttöisiä tehokkaita isoja valosarjoja.

Ulkovalaistus
Konstsmide

Valaisimet kannattaa valita talon tyyliin

Oli valoja paljon tai vähän, ne kannattaa suunnata johonkin pintaan tai kohteeseen.

– Ulkovalaistuksessahan ei haluta laittaa euroja tai watteja taivaalle, vaan kannattaa suunnata valo johonkin pintaan, oli se sitten seinäpinta, polku, puu tai pensas. Eli suuntaa sellaiseen paikkaan, johon se valo osuu, Hillgén sanoo.

Hän muistuttaa, että pimeään aikaan pienikin valo voi olla riittävä.

– Liiallinen valaistus voi olla häikäisevä naapurin puolelle tai ohikulkijoille. Pihastakin katoaa tunnelma, jos on yksi tehokas tai liian lattea valo. Mieluummin pieniä tunnelmallisia valoja eri puolille.

Miten Hillgén sitten määrittelisi tyylikkään ulkovalaistuksen?

– Tyylikäs on hyvin toteutettu ja laadukas. Ei häikäisyjä, ja valaisimet on talon ja pihan tyyliin sopivat, että valaisimen koko ja tyyli on talon mukainen. Niin että valo sopivassa määrin kohdistuu pinnoille ja kulkuväylille. Silloin ollaan jo aika tyylikkäässä ratkaisussa mun mielestä.