Mukuramänty on mäntyjen visapuu

Hausjärveläiset luonnonystävät saivat uuden käyntikohteen, kun kunta päättää muutama vuosi sitten löytyneen erikoisen mukuramännyn rauhoittamisesta luonnonmuistomerkkinä. Mänty löytyi Töytynmäen harvennushakkuissa.

luonto
Mukuramänty metsässä.
Aki Ranta

Hausjärven tekninen toimi äkkäsi erikoisen puun Töytynmäen harvennushakkuiden myötä, kun luonnonkaunista mäkeä harvennettiin entistä puistomaisemmaksi. Kunnan ympäristösihteeri Lotta Kölli arvelee, että nyt rauhoitettavaa puuta ei ole laajalti aiemmin huomattu tai tunnettu.

Jos ja kun ympäristölautakunta päättää kunnan mailla olevan männyn erikoismuodon rauhoittamisesta, siitä tulee Hausjärven toinen tunnettu mukuramänty ja Oitin uusi luonnonmuistomerkki. Samalla männystä tulee myös Hausjärven kunnan omien metsien ja puistojen ensimmäinen rauhoitettu puu.

– Puu sopii käyntikohteeksi hyvin, sillä vaikka ympäristö pysyy metsätalousmaana ja rauhoitus koskeen vain puuta, lähistöllä on polkuja, jotka sopivat hyvin retkeilyyn ja ulkoiluun, Lotta Kölli kertoo.

Muhkuraisuus johtuu visamaisesta kasvutavasta

Mukuramänty on mäntyjen tavallisimpia erikoismuotoja. Sen tunnusmerkki on pinnan muhkuraisuus, joka johtuu visamaisesta kasvutavasta. Syytä pahkuroiden ja muhkuroiden syntymiseen ei kuitenkaan tunneta.

Mukuramäntyjä esiintyy pohjoista Suomea myöten, ja ne ovat usein rauhoitettuja luonnonmuistomerkkejä. Kun puun kelottuessa kaarna varisee alas, puun pinta saattaa olla hyvinkin koukeroinen ja koristeellinen. Männyllä mukuraisuus on yleisempää kuin kuusella, jonka pahkurat kasvavat usein tyvessä.

– Hausjärven mukuramänty on parikymmentä metriä korkea ja näyttää hyvinkin elinvoimaiselta, kertoo ympäristösihteeri Lotta Kölli. Tässä puussa mukuraisuus ulottuu noin puun puoliväliin. Puu on mukuraiseksi melko kookas.

Hausjärven toinen mukuramänty on jo kelottunut vanhus.