Jokioisten Tahdittomat tekevät modernia kansantanssia tunnetuksi ympäri maailmaa

Hämeen liiton tämän vuoden kulttuuritunnustuspalkinnon on saanut Tahdittomat ry. Jokioisten Nuorisoseura. 30 vuotta sitten perustettu seura on saavuttanut kansainvälistäkin mainetta kansantanssin esittäjänä. Sen edustusryhmä nimettiin vuonna 2012 vuoden kansantanssiyhtyeeksi.

Kotimaa
Kaksi naista ja pikkutyttö.
Timo Leponiemi / Yle

Tahdittomien ohjaaja ja perustajajäsen Anja Mikkola näkee maakunnallisen kulttuuripalkinnon merkityksen suurena.

– Me ponnistamme paikallisuudesta, vaikka olemmekin sieltä jo kirineet maailman ääriin. Meille lähtökohtia ovat paikallisuus ja se, että me haluamme tehdä hyvää jälkeä, mutta emme hampaat irvessä. Kilpailut ja katselmukset ovat työkalu tekemiseen ja motivaatio, mutta ne eivät ole itsetarkoitus.

Haluamme tehdä hyvää jälkeä, mutta emme hampaat irvessä.

Anja Mikkola

– Pääharrastusmuotomme on esittävä kansantanssi ja meillä on eri taso-, taito- ja ikäryhmiä. Ryhmiä on alle kouluikäisistä edustusryhmään. Lisäksi meillä on folkjam-ryhmä, joka on tanssiliikuntaa ilman ryhmä- tai parisidonnaisuutta, siis kuntotanssia, esittelee Anja Mikkola.

Palava into kansantanssiin

Seuran edustustanssiryhmä Kansantanssiyhtye Tahdittomat nimettiin vuonna 2012 Vuoden Kansantanssiyhtyeeksi. Ryhmä on kiertänyt myös muilla mantereilla Kanadaa, Yhdysvaltoja, Etelä-Koreaa ja Kiinaa myöten. Edustusryhmässä on mukana parikymmentä nuorta tanssijaa ja muusikkoa, jotka kaikki ovat ammattilaisia, ammattikoulutuksessa tai pitkälle edenneitä harrastajia.

– Meitä on vienyt eteenpäin palava into kansantanssiin. Meillä on myös aina ollut se henki, että toisen työtä pitää kunnioittaa ja että teemme parhaamme. Hyväksymme erilaisuuden, yritämme myös olla suvaitsevaisia ja nähdä asiat laajemmissa kokonaisuuksissa. Olemme myös ahkeria.

Suomalainen kansantanssi herättää ihastusta maailmalla, missä on huomattu varsinkin suomalainen polkka, tietää Anja Mikkola.

Kyllä ne aplodit polkkakoreografioista ovat edelleen huikeat.

Anja Mikkola

– Polkka on niin omanlaisensa. Myös edustusryhmämme pitää sitä yllä ja kyllä ne aplodit polkkakoreografioista ovat edelleen huikeat.

Anja Mikkola uskoo, että kansantanssi elää vahvana myös tulevaisuudessa. Se vaatii silti jatkuvaa työntekoa ja näkyvyyden lisäämistä.

– Moni saattaa pelätä, että me olemme liian hyviä ja siksi mukaan ei voi tulla. Näin ei kuitenkaan ole. Jokainen tanssii omilla taidoillaan, meillä on lukuisia ryhmiä ja me opetamme alkeista lähtien, joten mukaan vaan, rohkaisee Anja Mikkola.

Seuralla on yli sata harrastajaa seitsemässä tanssiryhmässä.