Hyppää sisältöön

Ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö säästää perheitä ja rahaa

Raisiossa apua tarvitsevat perheet saavat apua varhain. Ne voivat paremmin, ja kunta säästää miljoonia. Asiantuntijan mielestä lastensuojelu tarvitsee rahaa enemmän asennemuutosta.

Kuva: Yle

Raision kirjastosta voi hakea perinteiseen tapaan luettavaa, mutta elokuusta lähtien kotiinsa on voinut lainata myös perhevalmentajan. Hän auttaa esimerkiksi lastenkasvatus-tai parisuhdeasioissa.

Raision kunta on edelläkävijä ennaltaehkäisevissä lastensuojelupalveluissa. Siellä apua tarvitsevia perheitä ei pompotella luukulta toiselle, vaan apu tuodaan perheiden luokse.

– Meillä voi kirjastosta lainata perhevalmentajan, jos on vaikka kovin hankala uhmaikäinen kotona tai muuten tuntuu, ettei arki pyöri. Perhevalmentaja tulee perheen kotiin miettimään yhdessä perheen kanssa, että mitä voitaisiin tehdä, kertoo Raision perhepalveluiden johtaja Mikko Hulkkonen.

Ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö on tuonut kunnalle kolmessa vuodessa 1,5 miljoonan euron säästöt. Vastaavanlainen malli on käytössä myös Imatralla ja Heinolassa.

– Nämä mallit ovat varmaan lähteneet hiljalleen leviämään. Imatra, Heinola ja Raisio ovat samankokoisia kuntia, mutta suomalaiset kunnat ovat edelleen hyvin erilaisia, joten mallien levittäminen sellaisenaan voi olla hankalaa, sanoo ohjelmajohtaja Hanna Heinonen Lastensuojelun keskusliitosta.

Raha ei ratkaise, vaan asenne

Hanna Heinonen muistuttaa, että ennaltaehkäisevä työ ei tuo säästöjä heti, joten siihen on panostettava pitkäjänteisesti.

– Meidän pitäisi ihan systemaattisesti toteuttaa lapsivaikutusten arviointia, jotta nähtäisiin, miten erilaiset päätökset vaikuttavat lapsiin, kun joistakin palveluista säästetään. Toisaalta pitäisi enemmän kehittää eri hallinnonalojen välistä yhteistyötä, jopa kaataa hallinnon rajoja, niin kuin on näissä hyvissä esimerkeissä tehty, Hanna Heinonen sanoo.

Myös Raision perhepalvelujohtaja Mikko Hulkkonen on sitä mieltä, että rahaa tärkeämpää on ajattelun muutos.

– Meillä on aika pitkälti tehty olemassaolevalla porukalla, ja se on tapahtunut arkisessa työssä. On lähdetty kokeilemaan ja tekemään uudella tavalla ja uudella asenteella. Onnistumiset ovat tuoneet työntekijöille uskoa siihen, että aika vaikeitakin perheiden ongelmia voidaan muuttaa, Hulkkonen sanoo.