Nuorukaisen ampunut poliisi ei saa syytteitä Fergusonissa

Poliisi Darren Wilson ei valamiehistön mukaan syyllistynyt rikokseen. Fergusonissa on puhjennut uusia mellakoita ja kaupungista on raportoitu laukaustenvaihdosta ja ilkivallasta.

Ulkomaat
Michael Brownin äiti (toisena vas.) ja hänen aviomiehensä Louis Head ihmisjoukon keskellä valamiehistön päätöksen jälkeen.
Michael Brownin äiti (toisena vas.) ja hänen aviomiehensä Louis Head ihmisjoukon keskellä valamiehistön päätöksen jälkeen.Larry W. Smith / EPA

Valamiehistö Yhdysvaltain Fergusonissa on päättänyt, että tummaihoisen aseettoman nuorukaisen Fergusonissa kadulle elokuussa ampunut poliisi ei saa syytteitä, kertoi syyttäjä Bob McCulloch tiedotustilaisuudessa varhain aamulla Suomen-aikaa.

Kaupungissa on puhjennut uusia mellakoita. Sieltä on raportoitu laukaustenvaihdosta ja ilkivallasta valamiehistön ilmoituksen jälkeen. Poliisi on vastannut kyynelkaasulla.

Valkoihoinen poliisi Darren Wilson ampui tummaihoisen, aseettoman 18-vuotiaan Michael Brownin viime elokuussa Missourin Fergusonissa. Tapahtumien kulku oli epäselvä. Surma suututti pääosin mustaihoisessa kaupungissa ja nostatti rajuja mellakoita. Poliisia syytettiin väärinkäytöksistä ja mustan väestönosan syrjimisestä.

Brownin omaiset ilmoittivat asianajajansa välityksellä olevansa erittäin pettyneitä syyttämättä jättämiseen. He vetosivat kaupungille kerääntyneisiin mielenosoittajajoukkoihin, jotta nämä pysyisivät rauhallisina. Osa poliisitalolle kokoontuneesta väkijoukosta alkoi huutaa vihaisesti, kun tiedot valamiehistön päätöksestä julkistettiin.

Viranomaiset olivat etukäteen lisänneet turvatoimia Fergusonissa uusien mellakoiden pelossa ennen valamiehistön päätöksen julkistamista. Missourin kuvernööri Jay Nixon oli kutsunut paikalle kansalliskaartin turvaamaan kaupunkia ja kaupunkiin on julistettu kuukauden poikkeustila. Kuvernööri ja joukko muita viranomaisia kehottivat asukkaita pysymään rauhallisina.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehotti kaikkia hyväksymään valamiehistön päätöksen ja vetosi mielenosoittajiin, jotta protestit pysyisivät rauhallisina.

Fergusonin valamiehistössä istui yhdeksän valkoihoista ja kolme mustaa jäsentä. Se on tutkinut elokuun surmaa useita viikkoja perehtymällä todistusaineistoon ja kuolinsyytutkimuksiin sekä kuulemalla silminnäkijöitä.

Brownin omaisten asianajajien mukaan Wilson ampui nuorukaisen, kun tämä yritti antautua. Wilsonin tukijoiden mukaan tämä ampui pojan peloissaan ja itsepuolustuksena. Brownia kohti oli ammuttu ainakin kuusi laukausta.

Tapahtumakulun uskottiin saaneen alkunsa, kun Brownin epäiltiin varastaneen savukkeita läheisestä liikkeestä. Wilson oli lähestynyt Brownia ja tämän ystävää kadulla. Myöhemmin Missourin poliisi on kertonut, että Wilson ei tiennyt mahdollisesta ryöstöstä tuolloin.

Lähteet: Reuters, AP