Uusi kunnanjohtaja luottaa Pelkosenniemen menestymiseen

Pelkosenniemen kunnanjohtajaksi valittu hallintotieteiden maisteri Pertti Severinkangas (45) sanoo, että Pelkosenniemellä on jopa paremmat mahdollisuudet menestyä kuin monella muulla kunnalla Lapissa. Hän luottaa Pelkosenniemen taloudellisiin tukipilarehin, eikä vähiten matkailuun.

Pelkosenniemi
Pertti Severinkangas
Pelkosenniemen uutta kunnanjohtajaa Pertti Severinkangasta haastattelee Jorma Korhonen. Kuva: Pertti Severinkangas

Pertti Severinkangas haluaa entisestään vahvistaa ja monipuolistaa kunnan elinkeinorakennetta. Talouselämä on miehelle tuttua. Hän siirtyy Pelkosenniemelle Finnveran rahoituspäällikön tehtävistä Rovaniemeltä.

Severinkangas sanoo hyvin tiedostavansa Pelkosenniemen tilan ja talouden. Hän kiittelee väistyvän kunnanjohtajan Erkki Parkkisen työtä ja toivoo, että saa tältä tarvittavaa tukea jatkossakin. Parkkinen on valittu Sallan kunnanjohtajaksi.

– Vain kunnossa oleva talous takaa kunnan hyvinvoinnin ja palvelukyvyn, Severinkangas sanoo.

Uusi kunnanjohtaja haluaa rakentaa Pelkosenniemestä entistä houkuttelevamman kunnan. Siinä tehokas elinkeinopolitiikka on ratkaisevassa asemassa.

– Matkailu on tietysti tärkeää ja myös huomion kiinnittäminen kaivosteollisuuden mahdollisuuksiin. Eikä liioin perus- ja luontaiselinkeinoja saa unohtaa, kuten maa-, metsä- ja porotaloutta, hän tähdentää. Asioita pitää nähdä laajasti. Kysymys on koko Itä-Lapin hyvinvoinnista, Severinkangas sanoo.

Raha-asiat olleet aina sydäntä lähellä

Pertti Severinkangas sanoo, että talous- ja raha-asiat ovat aina olleet häntä lähellä. Siitä näyttönä on muun muassa aiempi työura.

Miehellä on takana Salcompin palvelusta ja työtä Pohjolan osuuspankissa Kemijärvellä. Viime vuodet ovat menneet Finnveralla Rovaniemellä.

– Finanssimaailma on mielenkiintoinen ja siihen täytyy olla luontaista innostusta. Finnverassa olen paljolti tekemisissä yrittäjien kanssa ja heidän piirissään tulen liikkumaan kunnanjohtajanakin. Yritykset tuovat mukanaan ihmisiä ja niitä uusia vakituisia asukkaita Pelkosenniemikin tarvitsee, hän kaavailee.

Tottakai asumaan Pelkosenniemelle!

Rovaniemellä asuville Severinkankaille isännän uusi työ merkitsee elämänmuutosta.

Pertti Severinkangas pitää selvänä, että edessä on talon myynti Rovaniemellä ja muutto Pelkosenniemelle. Hän toivoo, että myös hänen kirjanpitäjävaimonsa löytää sieltä työtä.

– Tottakai kunnanjohtajan pitää asua omassa kunnassaan. Silloin vapaa-aikanaankin voi aistia pitäjän elämänmenoa ja olla tekemisissä paikallisten ihmisten kanssa. Sehän on tärkeää.

Pertti Severinkangas on syntyjään Kemijärveltä, joten itälappilaisuutta löytyy jo geeneistä.

Severinkankaitten taloudessa elää tällä haavaa vain herra, rouva ja koira. Aikuinen esikoistytär on jo omissa oloissan ja poika äkseeraa armeijassa; tosin kotiutuu joulukuussa.

Äänestäminen kuuluu demokratiaan

Pertti Severinkankaan vastaehdokkaana Pelkosenniemen kunnanjohtajaksi oli Kemijärven kaupungin tekninen johtaja Markku Kankaanranta.

Ennen varsinaista valintaa kunnanvaltuusto istui tovin suljetuin ovin. Yleisö ja muut ylimääräiset henkilöt poistettiin salista siksi aikaa, kunnes hakijoiden luottamuksellisia haastattelutietoja esiteltiin valtuutetuille.

Valinnan lähtökohtana oli Pelkosenniemen kunnanhallituksen esitys. Hallitus esitti valtuustolle äänin 4-3 Severinkankaan valitsemista kunnanjohtajaksi.

Vasemmistoliiton valtuutettu Hannu Oikarinen puhui kuitenkin Markku Kankaanrannan puolesta ja esitti tätä. Severinkangas voitti lippuäänestyksen tuloksella 9-6.

– Äänestäminen kuuluu demokratiaan, eikä siitä sen enempää. Yhteistyössä lähdemme kehittämään Pelkosenniemeä, Severinkangas kommentoi.