Robotit tulevat, oletko valmis?

Yhteiskunta on kovaa vauhtia muuttumassa robottimaailmaksi. Arjessa muutos ei vielä näy, vaikkakin se on siellä jo olemassa. Asiantuntijat kehottavat Suomea ja suomalaisia valmistautumaan paremmin muutokseen, kun se tulee kuitenkin.

Kotimaa
mies käyttää robottitarttujaa
Miten robotiikka muokkaa tulevaisuuden yhteiskuntaa? Robotit kehittyvät ja tulevat tulevat näkymään yhä useammalla elämänalalla, mutta miten käy työpaikkojen? Robotiikasta Aamu-tv:ssä keskustelivat Cristina Andersson Robotics Finlandista ja Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen (TIEKE) tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi.

Suomen ja suomalaisten pitäisi ottaa selvästi paremmin jo etukäteen huomioon, miten robotit ja robotiikka vaikuttaa yhteiskuntaan ja ihmisten tekemiseen.

– Nopeutuminen on näkyvissä. Muun muassa sillä tavalla, että innovaatioita putkahtelee ihan hirvittävää vauhtia. Joku keinoälyn kehitys, vaikka on vielä alkuvaiheessa, kehittyy aika nopeassa tahdissa, kertoi Robottiviikon kuraattori Cristina Andersson Robotics Finlandista Ylen aamu-tv:n vieraana.

Esimerkkinä Andersson kertoo ennusteen vuonna 2020 markkinoilla olevasta vain tuhat euroa maksavasta tietokoneesta, jolla on ihmisen älykapasiteetti.

– Silloin voidaan ajatella, että aika nopeasti tämä maailman muuttuu joksikin toisenlaiseksi, Cristina Andersson toteaa.

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen (TIEKE) tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi huomauttaa samalla, että meillä on vielä väärä mielikuva roboteista.

– Ne ovat joitain tieteiselokuvan ihmisen muotoisia tai mallisia. Ne tulevat meidän arkeen, Kasvi huomauttaa.

– Ne tulevat kaikkeen mukaan, se on ensi vaiheessa spesifiä, johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen erikseen kehitettyä, hän jatkaa.

Kasvin mukaan oleellista on sen jälkeen tietokoneiden, robottien koulutus. Niitä ei enää sen jälkeen ohjelmoida.

Suomi ei ole vielä valmis robotiikkamullistukseen

Kaksikon mukaan Suomi ei vielä ole valmis robottien ja robotiikan mullistamaan maailmaan.

– Suomi ei ehkä vielä ole valmis. Meillä on juuri tämä kysymys työstä. Meillä on kaikkien poliittisten puolueiden agendan keskiössä työ ja suomalainen työ, Andersson kertoo.

Hänen mukaansa meillä pelätään ja halutaan sulkea pois keskutelu työstä ja sen muuttumisesta.

– Kun pitäisi ennemmin miettiä sitä, mitkä työpaikat robotit joka tapauksessa tulevat viemään ja mitä ihmiset silloin tekevät, Cristina Andersson sanoo.

Kasvin mukaan totuus on kuitenkin se, että semmoista työtä, jonka robotti tekee edullisemmin ja laadukkaammin, ei semmoista työtä kannata ihmisillä teettää.

– Silloin joku jossakin päin maailmaa kuitenkin teettää sen robotilla ja me ostetaan se halvempi ja parempilaatuinen tuote sieltä. Ja sen jälkeen se työpaikka menee joka tapauksessa.

Kasvin mukaan kannattaa lähteä etunojassa miettimään, miten voimme tehostaa työntekoa tekniikan avulla.

– Se tulee viemään noin sukupolven se sopeutuminen, mutta sitä ei voi väistää, tutkimusjohtaja toteaa Jyrki Kasvi huomauttaa.