Venäjä keskeytti hiilitoimitukset Ukrainaan

Ukrainan talveksi tarvitsemissa hiilivarannoissa on ammottava aukko Itä-Ukrainan sodan takia.

Ukraina
Hiilikaivos Makeevkassa.
Suurin osa Ukrainan hiilikaivoksista sijaitsee separatistien hallitsemilla alueilla.Dima Gavrish / EPA

Ukrainan energiaministeri Juri Prodan vahvistaa Venäjän keskeyttäneen hiilitoimitukset Ukrainaan. Kyseessä on vakava takaisku Ukrainan sähköntuotannolle. Ukraina tuottaa noin 40 prosenttia sähköstään hiilivoimaloissa.

Ukraina on ollut hiilen suhteen omavarainen, mutta suurin osa maan hiilikaivoksista sijaitsee separatistien kontrolloimilla alueille Itä-Ukrainassa.

Ukrainan hallitus on ilmoittanut, että se ei osta hiiltä kapinallisilta. Lisäksi sota ja tuotantoa haittavaat sähkökatkot ovat sulkeneet suurimman osan kaivoksista.

Energiaministeri Prodan sanoi aiemmin tässä kuussa, että Ukraina joutuu tukeutumaan Venäjän hiilitoimituksiin selvitäkseen talven yli. Tämä on askel taaksepäin Ukrainan hallitukselle, joka on toivonut voivansa vähentää maansa energiariippuvuutta Venäjästä.

Yksityinen DTEK-energiayhtiö ja valtiollinen Tsentrenergo ovat ilmoittaneet, että ne eivät saa ole saaneet aiemmin sovittuja hiilitoimituksia Venäjältä.

DTEK sanoi, että toimitusten keskeytys tuli yllätyksenä eikä yhtiö saanut mitään virallista ilmoitusta siitä.

DTEK on osa miljardööri Rinat Ahmetovin liikeimperiumia. Yhtiö on tuonut elokuusta alkaen 1,3 miljoonaa tonnia hiiltä Venäjältä.

Venäjä ja Ukraina sopivat EU:n välittämissä neuvotteluissa lokakuun lopulla maakaasuntoimituksista talvikuukausien yli.

Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom ei vielä ole aloittanut uudelleen kesäkuussa keskeyttämiään kaasuntoimituksia Ukrainaan, koska Ukraina ei ole maksanut toimitettavasta kaasusta.

Venäjän on pitkään syytetty käyttävän määräävää asemaansa Ukrainan kaasuntoimittajana poliittiseen painostukseen.

Lähteet: Reuters, Itar-tass