Aiesopimus allekirjoitettiin: Ikean tulo Vaasaan lähempänä kuin koskaan

Vaasan Risön alueelle ryhdytään suunnittelemaan kokonaisuutta, johon tulee Ikea-tavaratalo, Ikano-kauppakeskus sekä Prisma-hypermarket. Yli kymmenen vuotta vireillä ollut hanke Ikean saamiseksi Vaasaan nytkähti eteenpäin, kun Vaasan kaupunki allekirjoitti tiistaina aiesopimuksen Ikean kanssa.

Kotimaa
Näkymä Risön alueelle Vaasassa.
Näkymä Risön alueelle Vaasassa.Piia Holmgren / yle

Vaasan kaupunki on allekirjoittanut aiesopimuksen IKEA Real Estate Oy:n ja Ikano Retail Centres Finlandin kanssa sekä vastaavan sopimuksen KPO:n kanssa. Aiesopimuksilla osapuolet esisuunnittelevat yhteistyössä Risön alueelle toimivan kokonaisratkaisun, joka sisältää Prisma-hypermarketin, Ikea-tavaratalon sekä Ikano-kauppakeskuksen.

– Erittäin mieluisia uutisia. Aiemmin ongelmana on ollut kaavan puuttuminen. Vielä on töitä jäljellä, mutta nyt ollaan lähempänä kuin koskaan, iloitsee Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Rakennuttaminen vaatii päätökset investoinneista sekä asemakaavalle hyväksynnän. Tehtyjen sopimusten puitteissa Risön alueelle voidaan suunnitella kaupallisten toimijoiden ja palveluiden laajaa kokonaisuutta. Yhteistyösopimukset ovat voimassa vuoden 2016 loppuun saakka. Tänä aikana alueelle tehdään yksityiskohtainen suunnitelma asemakaavasta.

Nyt tehty aiesopimus on yksi osa suunnitelmaa, jossa Ikea selvittää uusia laajentumismahdollisuuksia kasvavalle liiketoiminnalleen Suomessa.

– Ikea kasvaa Suomessa ja siksi selvitämme jatkuvasti useita eri mahdollisuuksia laajentaa läsnäoloamme koko maassa. Vaasan aiesopimus on yksi osa laajentumissuunnitelmaa. Vaasan lisäksi kartoitetaan myös muita laajentumismahdollisuuksia Pohjanmaalla, kertoo IKEA Real Estate Oy:n kiinteistöjohtaja Hasse Lillkull yhtiön tiedotteessa.

IKEA Real Estate Oy:llä ja Ikanolla on voimassa oleva aiesopimus myös Oulun kaupungin kanssa. Seinäjoen kanssa aikaisemmin tehty aiesopimus on rauennut, mutta neuvottelut Seinäjoen kaupungin kanssa ovat edelleen mahdollisia. Pisimmälle edennyt ja ensisijainen laajentumishanke on Lappeenrannassa.

Myös KPO:ssa iloitaan asioiden etenemisestä.

KPO on hakenut liikepaikkaa uudelle Prismalle jo pitkään. Nykyisessä Prisma- kiinteistössä valikoiman kehittäminen on haastavaa, lisätilaa tarvitaan erityisesti käyttötavarakaupalle ja pysäköinnille.

– Vaasan kaupungin esittäessä viime vuosikymmenellä Prisma-hanketta ja päivittäistavarakaupan suuryksikköä siirrettäväksi ABC-liikennemyymälän läheisyyteen, ajatus tuntui aluksi vieraalta mutta hyvin nopeasti havaittiin, että logistisesti alue on hyvin saavutettavissa joka suunnalta, toteaa toimitusjohtaja Kim Biskop.