Vaikuttamisyrityksiä ja vihapostia – avioliittolaki sai median ja kansalaiset kansanedustajien kimppuun

Perjantaina sukupuolineutraalista avioliittolaista äänestävien kansanedustajien mielipidettä on tivattu tiuhaan eri medioista. Kansanedustajien sähköpostit puolestaan punastelevat kansalaisten ärhäkkäästä palautteesta.

Kotimaa
Eduskunta
Yle

Osa kansanedustajista tuntuu olevan kurkkuaan myöten täynnä sukupuolineutraalia avioliittolakia. Mediatalot ovat lähettäneet kilpaa kyselyitä edustajien tulevasta äänestyskäyttäytymisestä ja pyrkineet selvittämään äänestyksen lopputuloksen ennakkoon.

Erään edustajan mielestä on hyväksyttävää, että media selvittää alueelllisesti omien edustajiensa näkökantoja, mutta kun pyritään selvittämään koko eduskunnan äänestystulos ennakkoon, ollaan menty jo liian pitkälle.

Tuomo Puumala (kesk.) on samoilla linjoilla, hän kuuluu niihin harvoihin kansanedustajiin, joiden mielipide selviää vasta perjantaina eduskunnan äänestyksessä.

En tapaa vastata näihin joukkokyselyihin, se siirtäisi demokratian istuntosalista lehtien palstoille.

Tuomo Puumala, kansanedustaja

– Kansanedustaja äänestää silloin kun on äänestyksena aika. Ei näitä eduskuntalaitoksen äänestyksiä voi alkaa mediassa ratkoa. Tämä on minulle periaatteellinen kysymys, en tapaa vastata näihin joukkokyselyihin, se siirtäisi demokratian istuntosalista lehtien palstoille. Jokaisen kansanedustajan vastuulla on tehdä työ eduskunnassa, se koskee myös tätä asiaa.

Erään kansanedustajan avustaja sanoo, että joihinkin kyselyihin on tulkittu edustajan kantaa kysymättä häneltä itseltään.

Neuvoja satelee

Erään kansanedustajan avustaja sanoo kansalaisilta tulevan nyt paljon vihapostiakin, jolla pyritään vaikuttamaan tulevaan äänestykseen.

Tuomo Puumala kertoo saaneensa kymmeniä kommentteja puolesta ja vastaan. Lähestyvät eduskuntavaalit sähköistävät tunnelmaa äänestyksen ympärillä. Vaalit voivat vaikuttaa myös edustajien käyttäytymiseen.

– Voi silläkin olla merkitystä. Itse olen saanut kommentteja, että kannattaisi äänestää jollakin tavalla sen takia, että vaalit on lähellä. Itse en voi ajatella niin. Jos taktikoisin ja ajattelisin lähetyviä vaaleja, niin ei se homma oikein toimi sillä tavoin. Ihmiset eivät voisi luottaa silloin muissakaan asioissa, että on rehellinen ja toimii omantunnon mukaan.