Hyppää sisältöön

Led-lamput valtaavat alaa – energianeuvoja kannustaa unohtamaan energiansäästölamput

Lampunvalmistajat ovat viime vuosina pohtineet kuumeisesti, miten saada elektroniikkaa sisältävä lampun kanta pysymään riittävän viileänä, kun valaisutehoa nostetaan. Nyt on tasapaino löytynyt ja kaupan hyllyltä löytyy kotitalouksien tarpeisiin riittäviä led-lamppuja.

Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Voimakkaasti kehittyvät led-lamput ovat syrjäyttämässä nopeasti vanhat tekniikat kotien valaisemisessa. Tänä syksynä markkinoille on saatu aiempaa selvästi edullisempia led-lamppuja, jotka vastaavat valoteholtaan 60 watin hehkulamppua.

Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo, että led-lamppujen hinnat ovat pudonneet lähes puolella reilun vuoden aikana. Motiva on valtion omistama asiantuntija yritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön.

Kuluttajat ovat tarttuneet innolla led-lamppuihin.

– Minulla on nykyisin aika paljon led-lamppuja. On minulla myös halogeeneja, sanoo kaarinalainen Tiina Miettinen.

– Mulla on melkein kaikki jo ledejä. Juuri sain sähkölaskun kahdelta kuukaudelta. Se oli 20 euroa ja 50 senttiä, toteaa Veijo Wikström Turusta.

– Olen valmis maksamaan lampuista pikkuisen enemmän, etten turhaan kuluta ympäristöä, kertoo turkulainen Anette Tamminen.

Energianeuvoja kannustaa hankkimaan led-valoja

Lampunvalmistajien ongelmana on viime vuosina ollut se, että elektroniikkaa sisältävä lampun kanta kuumenee, kun valaisutehoa nostetaan. Tasapainon löydyttyä kaupan hyllyiltä löytyy nyt kotitalouksien tarpeisiin riittäviä led-lamppuja.

Tänä vuonna energiansäästölamput ja halogeenit ovat jääneet jalkoihin. Mikään ei näytä, että vauhti myöskään hidastuisi.

Kimmo Hallamaa

– Nyt löytyy sitä kirkkautta. Kun tuli syksy ja pimeää, niin nyt löytyy sellaista hyvää valoa, jota voi ostaa huoletta, sanoo Valonian energianeuvoja Liisa Harjula.

Valonia on Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus.

Myös sähköliikkeessä on huomattu, että uusi tekniikka valtaa alaa.

– Tänä vuonna energiansäästölamput ja halogeenit ovat jääneet jalkoihin. Mikään ei näytä, että vauhti myöskään hidastuisi, kertoo turkulaisen Humaliston Sähkön toimitusjohtaja Kimmo Hallamaa.

Harjulan mielestä lampunhankintaa suunnittelevan kannattaa jättää energiansäästölamput kaupan hyllylle.

– Kannattaa suoraan siirtyä lediin, sillä se on käyttöominaisuuksiltaan paljon parempi, Harjula toteaa.

Sopivan led-lampun valitseminen voi olla vaikeaa

Led-lampuissa pätee sama luonnonlaki, kuin monissa muissakin tuotteissa: halpa hajoaa helpommin, kalliimpi on pitkä-ikäisempi.  Harva kuluttaja osaa kuitenkaan vielä valita oikeaa lamppua oikeaan paikkaan.

Nyt pitää saada sinne hyllyihin tietoa niistä lampuista ja pakkausmerkinnöistä.

Liisa Harjula

Kun kiertää himmenninvalaisimeen ledin, saattaa joutua vaihtamaan myös itse himmentimen. Lisäksi lampun watti-luku pitää osata muuttaa oikeaksi lumen-arvoksi. Esimerkiksi 800 lumenia vastaa 60 watin hehkulampun valon määrää

– Varmaan noin 30 prosenttia asiakkaista tietää niistä. Loput ovat sitten asiantuntijan varassa täällä liikkeessä, sanoo Kimmo Hallamaa.

Valonian energianeuvoja Liisa Harjula heittää pallon sähköliikkeille.

– Nyt pitää saada sinne hyllyihin tietoa niistä lampuista ja pakkausmerkinnöistä.

Täsmennetty 25.11. klo 15.42: Tänä syksynä markkinoille on saatu aiempaa selvästi edullisempia led-lamppuja, jotka vastaavat valoteholtaan 60 watin hehkulamppua.  Motivan mukaan hinnat ovat pudonneet lähes puolella reilun vuoden aikana.