1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyhyepidemia lahtelaissairaalassa: Torjuntatoimet aloitettu, mutta uusia tartuntatapauksia voi vielä ilmaantua

Lahtelaissairaalan ovet on suljettu syyhyepidemian vuoksi. Tartunnan saaneista kuusi on potilaita ja kaksi hoitohenkilökuntaa. Sairaalan sulkemiseen johtamiset syyhyepidemiat ovat Suomessa erittäin harvinaisia.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Syyhypunkki ei ole vaarallinen, mutta kutisevan ihottuman vuoksi se on erittäin kiusallinen, Lahden kaupungin tartuntatautilääkäri Jukka Majuri sanoo.

Syyhy on syyhypunkin aiheuttama kutiseva ihottuma, joka tarttuu kosketustartuntana ihoalueelta. Se voi tarttua myös vuodevaatteista, joissa syyhypunkkeja on.

Jalkarannan sairaalasta syyhyepidemian ei uskota kuitenkaan leviävän ulkopuolelle.

– Tartunnan saaminen vaatii läheisen ihokosketuksen. Jos on normaali hyvä käsihygienia, leviäminen on epätodennäköistä. Tosin, jos ihoalue on rikki, se helpottaa syyhytartunnan saamista, Päijät-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäri Marjo Vuorela toteaa.

Syyhypunkki ei heti ilmoita olemassaolostaan. Kiusalliseksi vaivan tekee se, että oireet alkavat vasta noin kuukauden päästä tartunnan saamisesta.

Oireena on erittäin kutiseva ihottuma ja vesikellomaisia rakkuloita.

Oireita vasta kuukauden päästä

– Jalkarannan sairaalassa aloitettiin laajamittaiset torjuntatoimet, koska syyhy tarttuu kosketuksella. Oireiden ilmaantuminen voi kestääjopa kuukauden, joten tartuntatapauksia saattaa vielä ilmaantua, Vuorela summaa.

Tartunnan saaminen vaatii läheisen ihokosketuksen.

Marjo Vuorela

Laajamittaiset torjuntatoimet Jalkarannan sairaalassa tarkoittavat Vuorelan mukaan normaalia tekstiilien pesua ja pintojen pyyhkimistä.

– Syyhyn häätämiseksi riittää kuudenkympin pesu ja pintojen pyyhkiminen. Lisäksi tartunnan saaneet potilaat hoidetaan asianmukaisesti, Vuorela kertoo.

Syyhyä hoidetaan permentriinivoiteella. Kaikki samassa taloudessa asuvat ihmiset tulee hoitaa samanaikaisesti.

Syyhypunkeista vain naaraat aiheuttavat ihottumaa. Ne kaivautuvat ihmisen tai eläimen ihon alle munimaan.

Tyypillisimpiä paikkoja, joihin syyhypunkit kaivautuvat ovat sormien välit, ranteet, kainalot ja genitaalialueet.

Tullut todennäköisesti potilaan mukana

Infektiolääkäri Vuorelan mukaan syyhypunkin alkulähde on todennäköisesti paikallistettu. Vuorela uskoo, että syyhypunkki on tullut sairaalaan potilaan mukana.

– Nyt keskitymme tilanteen hoitoon. Syyhyn alkulähteen jäljittäminen on toissijaista.

Syyhyn häätämiseksi riittää kuudenkympin pesu ja pintojen pyyhkiminen. Lisäksi tartunnan saaneet potilaat hoidetaan asianmukaisesti.

Marjo Vuorela

Syyhy ei ole mikään harvinaisuus. Suomessa sitä tavataan varsinkin talviaikaan.

Kokonaisen sairaalan sulkemiseen johtaneet syyhyepidemiatapaukset ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

– Muistan ainoastaan, että Laakson sairaala Helsingissä on ollut joskus suljettu syyhyn vuoksi. Sekin on tapahtunut vuonna 1996, infektiolääkäri Vuorela sanoo.

Jalkarannan sairaala aiotaan pitää eristettynä ja suljettuna ulkopuolisilta noin kahden viikon ajan.