Entisaikana yhdistettiin viski ja sikari – nyt viski maistuu ruoankin kyytipoikana

– Viskikulttuuri voi Suomessa nyt paremmin kuin koskaan aiemmin, sanoo asiantuntija. Uusia tuulia tuovat perinteikkään juoman tuominen ruokapöytään sekä erityiset viskidrinkit.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Kun Viskien Ystävien Seuran Itä-Suomen aluevastaavalta ja viskiasiantuntijalta kysyy, minkälainen juoma on kyseessä, vastaus tulee nopeasti.

– Oiva nautintoaine. Mistään muusta ruskeasta alkoholista ei löydy niin laajaa aromien kirjoa kuin viskistä; samalla kuitenkin kiehtovuus on siinä, miten yksinkertaisista raaka-aineista ja valmistusprosessista syntyy pienin variaatioin niin huikea, monimuotoinen makujen paletti, kehuu Mikko Honkanen Joensuusta.

Erityisesti jos tastingin vetäjäksi saadaan tislaamon edustaja, paikat täyttyvät hyvinkin nopeasti.

Mikko Honkanen

Ennen viski tunnettiin elitistisenä tuotteena.

– Sillä saattoi olla hyvinkin miehinen maine yhdistettynä mielikuviin vaikkapa Chesterfield-nahkasohvalla sikaria viskin kera siemailevista herrasmiehistä – viskilasina oli tietenkin tukeva tumbler runsailla jäillä. Saatavuus ja hinnat saattoivat tukea olettamusta yläluokkaisesta harrastuksesta. 

Tämä ei kuitenkaan päde enää, koska valikoimat, saatavuus ja tieto ovat lisääntyneet. Osaltaan vauhdittajana on toiminut Suomessa syksyllä noussut viskikohu, jossa arvosteltavana oli viranomaistoiminta ja alkoholimainonta.

– Viskin suosiota nostavat luonnollisesti myös elintason kohoaminen, juomatapojen eurooppalaistuminen ja yleinen kulinarististen trendien kasvukausi monella sarkaa. Viskikulttuuri voi Suomessa nyt paremmin kuin koskaan aiemmin, sanoo Honkanen.

Kuhaa ja graaviporonfilettä kylkiäisenä?

Nyt viskiä käytetään niin trendikkäissä drinkeissä kuin ruoankin kyytipoikana, vaikka ei tietenkään varsinainen ruokajuoma olekaan.

– Miten olisi vaikkapa savustettu kuha ja varhaisperunasalaatti savuisen Islay-viskin kera tai tuhdin hedelmäinen sherryviski yhdistettynä graaviporonfileeseen ja karpalokompotilla ryyditettynä, kauniina amuse–bouche-makupaloina tarjoiltuna, heittää aluevastaava Mikko Honkanen Viskin Ystävien Seurasta.

Suomesta on kehittynyt Honkasen mielestä kiinnostava viskimaa: niin harrastamisen kuin valmistuksen osalta. Viskien Ystävien Seura toimii koko Suomen laajuisesti ja järjestää muun muassa maistelutilaisuuksia eli tastingeja.

– Erityisesti jos tastingin vetäjäksi saadaan tislaamon edustaja, paikat täyttyvät hyvinkin nopeasti. Monia viehättää viskiseurassa yhteisöllisyys. Maistelutilaisuudessa saa keskustella kokemuksista ja tuntemuksista: terminologia on vapaata – juuri siltä mistä viski maistuu sinusta. Naiset ovat kasvava ryhmä, ja kiinnostus viskiä kohtaan kasvaa heidän joukossaan voimakkaasti.