1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Maakunnallinen soitin on aarre

Maakunnalliset soittimet ovat arvoinstrumentteja, joita lainataan niin opiskelijoiden kuin ammattilaistenkin käyttöön. Suomen kulttuurirahaston hankkimat soittimet on lahjoitettu konservatorioille, jotka lainaavat niitä.

kulttuuri
Soittimia
Oulun konservatorio lainaa soittimia opiskelijoille ja muille Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueella toimiville riittävän korkeatasoisille soittajille, kuten ammattimuusikoille.Marko Siekkinen / Yle

Oulun konservatorio lainaa yhdeksää maakunnallista soitinta Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueen soittajille. Huippusoittimien hinnat lähtevät 5 000 eurosta ylöspäin. Soittimen saajan päättää soitintoimikunta, johon kuuluu opettajia Oulun konservatoriosta sekä edustaja Pohjois-Pohjanmaan maakuntarahastosta.

Jos lainasoittimelle ei ilmaannu uusia hakijoita, niin soitinta voi soittaa sama muusikko useammankin vuoden. Oulu Sinfonian käyrätorvensoittajalla Pasi Salmisella on ollut harvinainen luonnontorvi kaksi kahden vuoden jaksoa. Kyseistä arvoesinettä ei löydy jokaisesta musiikkiliikkeestä, vaan se on niin sanottu alkuperäissoitin, jota soitetaan ilman venttiileitä luonnon äänillä tukkeamistekniikalla.

– Ollaan käyrätorvensoiton juurilla. Siellä mistä se on kaikki lähtenyt.

Pasi Salminen soittaa Oulu Sinfoniassa omalla yli 10 000 euroa maksavalla soittimella. Hyvä luonnon torvi voi maksaa jopa tuplasti enemmän. Arvosoittimen saaminen lainaksi on soittajille kunnia-asia.

– Tällainen on aivan mahtavaa. Olemme todella kiitollisia, kaikki jotka saavat niitä käyttää.

Lue seuraavaksi