1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Karjalanpiirakalle tiukempi määritelmä – Savossa leivottu ei ole karjalanpiirakka?

Leipomuksella on jo nimisuoja, joka määrittelee virallisen karjalanpiirakan raaka-aineet ja valmistustavan. Nyt perinneherkulle halutaan myös maantieteellinen rajaus, jonka mukaan aitoja karjalanpiirakoita olisivat vain Pohjois- ja Etelä-Karjalassa tehdyt piirakat. Asiasta päättää EU-komissio.

Kuva: Yle / Heikki Haapalainen

Karjalanpiirakalla on jo Aito, perinteinen tuote -nimisuoja, joka määrittelee sen reseptin ja valmistustavan. Nyt Pro Agria Pohjois-Karjalan johdolla puuhataan piirakan nimisuojaan myös maantieteellistä rajausta.

– Ajatus on se, että ainoastaan Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa valmistettu karjalanpiirakka on aito perinteinen karjalanpiirakka. Tällä saataisiin enemmän arvostusta tuotteelle, ehdottaa yritysasiantuntija Johanna Rinnekari.

Maantieteellisesti rajatun nimisuojan kerrotaan antavan tuotteelle lisäarvoa. Esimerkiksi Keski-Euroopasta voidaan houkutella turisteja aidon karjalanpiirakan kotiseudulle.

Ainoastaan Pohjois- ja Etelä-Karjalassa valmistettu karjalanpiirakka on aito.

Johanna Rinnekari

– Saati sitten vientituotteena, nimittäin nimisuojatuotteella on tietty laatuleima. Sellainen tuote voi olla hinnaltaan paljon arvokkaampi kuin ilman suojaa oleva vastaava tuote.

Ulkomailla nimisuojaus on yleisempää. Esimerkiksi Italissa on 250 nimisuojatuotetta, mutta Suomessa niitä on vain kymmenen.

– Meillä on Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa yhteishanke, jossa lähdemme hakemaan nimisuojaa. Maa- ja metsätalousministeriö on ollut tässä vahvasti aloitteen tekijänä. Yhdessä yrittäjien, ministeriön ja yliopiston kanssa teemme hakemuksen EU-komissioon, jossa se käsitellään. Siinä menee vuodesta kahteen vuoteen, ennen kuin asia on varma.

Piirakka on isoin bisnes Pohjois-Karjalassa

Karjalanpiirakoiden työllistävä vaikutuskin on jo merkittävä.

Johanna Rinnekari

Johanna Rinnekarin mukaan suurin osa kaupallisessa merkityksessä karjalanpiirakoita leipovista on Pohjois-Karjalassa.

– Maakunnassa on tällä hetkellä 25 yritystä, jotka tekevät karjalanpiirakoita kaupallisessa mielessä. Isotkin leipomot ovat asialle antaneet vihreää valoa täällä Pohjois-Karjalassa.

Piirakkamäärät maakunnassa ovat valtavia. Rinnekari kertoo, että pienetkin karjalanpiirakkayrittäjät leipovat kymmeniä tuhansia piirakoita vuodessa.

– Karjalanpiirakoiden työllistävä vaikutuskin on jo merkittävä, Rinnekari ynnää.